Gäss please, eller no thank you? Många stockholmare är nog överens om att gässen i parkerna och på badplatserna kan bli en aning för många.

I USA har man använt ”border collie-metoden” för att komma till rätta med problemet. En metod som innebär att en hundförare tillsammans med hund besöker platsen med problem flera gånger per dag. Detta övertygar gässen om att området är farligt, vilket resulterar i att de så småningom försvinner.

Charles Carr hörde talas om metoden och tyckte att det lät som något man kunde prova även i Sverige. Sedan ett halvår tillbaka är han och hans väldresserade hund Jenny ett skrämmande team för gässen. 

Fjällräv eller varg

Just nu arbetar de i Rålambshovsparken på Kungsholmen och i Tantolunden på Södermalm.

– Den här metoden använder sig av rasens egenskaper. När Jenny vallar med sänkt huvud och svans påminner hon om gässens naturliga fiender som fjällräv eller varg. 

Jenny tokrusar inte mot fåglarna. I stället närmar hon sig smygande, med låg tyngdpunkt och svansen nere.

– Med andra hundar funkar det inte, de skuttar omkring. Det måste vara en border collie. De har rätt kroppsspråk.

När Jenny är cirka 15 meter från gässen brukar de ofta ge sig av.

Besöka i omgångar

I Sverige är vitkindad gås och kanadagäss flyttfåglar, vilket gör att Charles och Jenny ofta behöver besöka platsen i två omgångar för att säkerställa att alla fåglar fattat galoppen.

Hos Stockholms golfklubb i Danderyd provade man metoden under sex veckor.

– Det har fungerat superbra, nu har vi två gäss på banan till skillnad från de 102 som vi hade förut. Vi har kämpat med de här jäkla gässen i två år så jag tänkte att metoden kunde vara en bra grej att testa, säger Andreas Wahlberg, banansvarig på klubben. 

– Viltvårdare i all ära, men Jenny är mycket gulligare. Det är fint att se Charles och Jenny arbeta ihop, hon får betalt i torrfoder efter varje pass så hon var nog skitnöjd efter sin löneförhandling.

Charles har dispens från förbudet att ha Jenny springande löst, vilket gör att hon får bedriva skrämseln på gäss. För att hon även ska kunna arbeta på stadens badplatser måste staden däremot ändra de lokala föreskrifterna.

Charles har dispens från förbudet att ha Jenny springande löst, vilket gör att hon får bedriva skrämseln på gäss. För att hon även ska kunna arbeta på stadens badplatser måste staden däremot ändra de lokala föreskrifterna.

Olle Anrell

Tanken är att Jenny också ska vara nere på Smedsuddsbadet och Långholmsbadet där det finns stora problem med bajsande gäss. Men stadens egna regler gör att hon ännu inte kan sätta igång där.

– Det är lite tråkigt eftersom badstränderna där har stora problem, säger Charles Carr.

Byråkratin sätter stopp

Att de inte får komma dit beror på att det råder hundförbud på Stockholms offentliga badplatser under badsäsongen.

Därför rör sig Jenny nu i stället i Rålis och i Tantolunden där hon patrullerar dagligen.

– Vi lyckades tyvärr inte komma runt förbudet, så vår egen byråkrati sätter stopp, säger stadens viltvårdare Richard West.

– Men vi försöker få till en lösning under sommaren.

Drönare i tio veckor

Charles har dispens från förbudet att ha hunden springande löst, vilket gör att Jenny får bedriva skrämseln på gäss. För att hon även ska kunna arbeta på stadens badplatser måste kommunfullmäktige ändra de lokala föreskrifterna. Nästa mötet för KF är 17 juni.

Förutom att hoppas på Jenny ska staden också utöka den tid då en drönare kör vid Långholmsbadet för att skrämma gässen. Drönaren ska köra tio veckor i år, jämfört med tre veckor 2023.

– Långholmsbadet är ju i nära anslutning till Smedsuddsbadet så det är samma gäss som kommer att störas eftersom de simmar fram och tillbaka mellan badplatserna, säger Richard West.

Än så länge är det inte särskilt mycket gäss på Smedsudden, men där kommer man att utöka skyddsjakten rejält i år när fåglarna kommer.

– Vi kommer i princip vara där varje dag när det är högsäsong.