2010 – Ola Serneke avslöjar sin plan att bygga Karlastaden, flera höga hus på Sernekes tomt på Lindholmen. Det högsta huset planeras bli 35 våningar högt.

2013 – Karlavagnstornet presenteras, en 201 meter hög skyskrapa med 60 våningar, som ska byggas på tomten.

2013 – En arkitekttävling utlyses för att avgöra utvecklingen av Karlastaden. 58 arkitektkontor lämnar in bidrag.

Maj 2014 – Fem förslag väljs ut till en andra omgång. Som vinnare står den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings and Merrill med förslaget som bland annat innefattar Polstjärnan, ett ”höghus på 230 meter” som enligt planen ska stå klart till stadens 400-årsjubileum 2021. Motiveringen lyder: ”Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.”

2014-2015 – Skidmore, Owings and Merrills förslag utvecklas och i det slutgiltiga förslaget till detaljplan är Karlatornet 73 våningar och 245 meter högt.

Januari 2016 – En samrådshandling upprättas, nu får bland annat allmänheten tycka till.

Maj 2017 – Detaljplanen för Karlastaden godkänns av Göteborgs byggnadsnämnd. Kommunfullmäktige ger klartecken en månad senare. Beslutet överklagas till Länsstyrelsen.

September 2017 – Detaljplanen godkänns med motiveringen att Länsstyrelsen: ”inte längre befarar att det föreligger risk för påtaglig skada på riksintresset för kommunikationer eller att genomförande av bebyggelse enligt planen blir olämplig med hänsyn till människors hälsa och säkerhet. Länsstyrelsen beslutar därför, att inte upphäva planen”.

November 2017 – Mark- och miljödomstolen avslår gjorda överklaganden.

December 2017 – Detaljplanen vinner laga kraft.

2018 – Bygget påbörjas på riktigt.

2019 – Bygget avstannar på grund av en "finansieringslösning". 

December 2020 – Bygget återupptas.

6 maj 2022 – I och med gjutningen av 45:e våningen av tornets kärna når byggnaden en höjd på 146 meter, vilket gör det till den högsta byggnaden i Göteborg.

22 september 2022 – Karlatornet blir med sina 193 meter Nordens högsta byggnad, och övertar därmed ledningen från Turning Torso i Malmö som "bara" mäter 190 meter i strumplästen.

Juni/juli 2023 – Tornet beräknas nå full höjd med våning 74, de så kallade kronan med en stålstomme på drygt 8 meter.

Augusti 2023 – Inflyttningen i Karlatornet inleds.

2024 – Hela tornet beräknas stå klart.

2026 – Karlastaden planeras vara klart och kommer då att innehålla cirka 2 000 bostäder, hotell, kontor, butiker och restauranger fördelat på åtta kvarter. 

Stjärnbilder bakom Karlastadens höghus

Aries – är stjärnbilden Väduren på norra stjärnhimlen. 12 våningar med bostäder samt butiker och restauranger i bottenplan.

Auriga – är stjärnbilden Kusken på latin. En av de större byggnaderna i Karlastaden. Den högsta byggnaden på 125 meter och 36 våningar, varav 30 våningar bostäder. Här huserar även ett kulturcentrum, förskola, kontorslokaler, butiker och restauranger i bottenplan. Ska stå färdigt 2026.

Callisto – Jupiters näst största måne. Byggnaden kommer att gränsa till dagens Callistotorget. Huset blir sju våningar högt med butiker och restauranger i bottenplanet.

Capella – är den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Kusken. Ett blandkvarter med bostäder, troligtvis äldreboende, gymnasieskola, vårdcentral samt Bostad med Särskild Service, som står klart 2023. Högsta huset blir 61 meter och 17 våningar, med "en blinkning till Göteborgs första skyskrapa Otterhall", enligt Andreas Martin-Löf Arkitekter.

Cassiopeja – stjärnbild på norra stjärnhimlen. 145 meter högt tornhus på 43 våningar som kommer innehålla bostäder, butiker och restauranger i bottenplan samt eventuellt kontorslokaler. Ska stå färdigt 2026.

Lynx – lodjur på latin, är en ljussvag stjärnbild på norra stjärnhimlen. Ett kvarter med ett 17-våningshus på cirka 65 meter som ska står klart 2024. Ritas av Kanozi arkitekter. 

Virgo – är det latinska namnet på stjärnbilden Jungfrun. Bostadshus på 27 våningar med butiker och butiker och restauranger i bottenplan. Byggnaden på 103 meter ska stå färdig 2026. Ritas av arkitektbyrån DinellJohansson.

Källa: Göteborgs Stad/Serneke/Balder/Wikipedia