Nej, alla uppskattar inte de justeringar som har gjorts på kommunens mest trafikerade väg. Somliga menar i stället att Enköpingsvägen har blivit osäkrare att köra på – när trafiken faktiskt rör på sig, vill säga.

Såväl oppositionspolitiker som andra sundbybergare har uttryckt önskemål om att styret ska lägga i backen. Tidigare har Mitt i berättat om Patrik Malmquist, vars förslag om att återinföra de gamla filerna på vägen har vunnit stöd av 760 sundbybergare.

Även Kristdemokraterna vill återinföra två filer. Nu har partiet tagit saken ett steg längre, med en namninsamling för att få till en folkomröstning i ärendet.

Krävs tio procent

Om insamlingen får underskrifter från tio procent av kommunens röstberättigade – motsvarande cirka 4 500 personer – måste kommunfullmäktige ta ställning till om en folkomröstning ska genomföras.

– Engagemanget är stort eftersom det här är en fråga som berör många. För Hallonbergsbor, Ursviksbor, Örbor, Rissnebor, Brotorpsbor är Enköpingsvägen den snabbaste vägen ut till närliggande motorvägar samt en viktig trafikled för invånarna i grannkommunerna, säger oppositionsledare Paulos Abraha (KD) i ett pressmeddelande.

Han har tidigare sagt till Mitt i att Enköpingsvägen har blivit mer trafikosäker sedan den gjordes om.

Det politiska styrets Martin Solberg (MP) har i sin tur påpekat att omdaningarnas syfte är att minska genomfartstrafiken på vägen, och att en av effekterna blir mindre risk för olyckor.