Företaget Paragon Nordic som tidigare hette Aerosol etablerade sig i Ormsta på 60-talet. Då var det var det inga som bodde runtom. Nu är det annorlunda.

Runt företaget finns flera bostadsområden – och det faktum att de hanterar kemikalier och omfattas av speciell lagstiftning gör den nuvarande placeringen olämplig framöver.

Samtidigt vill kommun­politikerna behålla företaget i kommunen. Paragon har planer på att expandera. Vill de stanna i kommunen innebär det många arbetstillfällen.

– De är viktiga för Vallentuna kommun, säger Johan Skog (M), kommunstyrelsens ordförande.

Plats för nya bostäder

Oppositionsrådet Jerri Bergström (S), håller med och tillägger att flytten skulle innebära möjlighet att bygga bostäder.

– Om vi kunde flytta Paragon skulle vi skapa utrymme för kanske 1 000 kollektivtrafiknära bostäder, säger han.

Nu utreds en ny placering på Okvista 5, som är tänkt att bli ett nytt industriområde.

Men förutom att Arngarnssjöängens naturreservat ligger bredvid, bor det folk i närheten. En av dem är Kia Holmquist. Hon förstår att företaget behöver expandera, men för hennes del borde det vara någon annanstans.

Paragon Nordic hanterar kemikalier som är giftiga och innebär brand- och explosionsfara.

Paragon Nordic hanterar kemikalier som är giftiga och innebär brand- och explosionsfara.

Astor Fogström

– För mig är det en självklarhet att en verksamhet som hanterar så mycket kemikalier att den faller under Sevesolagstiftningen ska ligga med ordentliga säkerhets­avstånd till känsliga naturområden och bebyggelse.

Ingen bättre plats?

Kia Holmquist ställde frågan om det inte finns en bättre plats för Paragon Nordic på kommunfullmäktige 7 oktober.

Kia Holmquist bor nära Okvista 5.

Kia Holmquist bor nära Okvista 5.

Hon menar att området runt Okvista 5 fått utstå tillräckligt. Utöver att det farliga ämnet PFAS har konstaterats i dricksvattnet i området, vilket Mitt i berättat om tidigare, har det även hittats bly och arsenik i marken.

– Nu ämnar kommunen dessutom placera en kemisk verksamhet i detta känsliga – men tyvärr så misshandlade – område. Vi tycker att det räcker nu.

Kia Holmquist upplever inte att hon fick tillräckliga svar på kommunfullmäktige.

Men Johan Skog betonar att utredningen om placeringen kommer att ta tid. Upptäckterna av PFAS och arsenik komplicerar förstås saken – men vad finns det för andra alternativ då?

Johan Skog menar att man tittat på flera, men att Okvista 5 är det som är ”mest gångbart”.

Jerri Bergström är av samma upfattning, men nämner att Karby industriområde kan vara ett alternativ.

– Det är viktigt att utredningen vi gör i Okvista görs noga och framtidssäkert. För jag är inte säker på att Okvista 5 är den bästa platsen.

Länsstyrelsen bestämmer

När kommunens utredning är klar får länsstyrelsen sista ordet.

– När spaden sätts i marken kan vara om tio år. Det hela kan ju också sluta med att vi skrotar detaljplanen, säger Jerri Bergström.

Under tiden får Kia Holmquist och grannarna vänta.

– Först blir vi PFAS-förgiftade och nu ska vi riskera kemikalieutsläpp och brandfara från Vallentunas mest riskfyllda verksamhet, säger hon.