– Det är svårt att förklara passion, precis som att en mamma inte kan förklara varför hon älskar sina barn så villkorslöst, kan jag inte förklara varför jag är så passionerad, säger Keren Yenga.

Klädd i klarröd topp och röda klackar utstrålar hon självsäkerhet när hon gör entre på kaféet i Gustavsberg där vi bestämt träff.

– När jag först kom till Sverige från Uganda så upplevde jag det som väldigt utmanande. Allt var nytt för mig. Jag klarade mig tack varje min familj som var ett stort stöd. Men jag förstår att det kan vara en större utmaning för andra, därför vill jag hjälpa unga nyanlända att integreras.

I dag bor hon med sina föräldrar och tre syskon i Hemmesta. Men för några år sedan såg familjens liv annorlunda ut när de var tvungna att fly kriget i Kongo till Uganda, för att slutligen bosätta sig på Värmdö.

Uppmuntrar unga nyanlända

Som ett svar på det utanförskap hon själv upplevde som nyanländ har varit med och grundat den ideella organisationen Ungdomarna först, tillsammans med vännen Kristo Bantala.

– Många tappar intresset när de gått ut gymnasiet och vill inte fortsätta studera. Vi vill uppmuntra unga nyanlända att fortsätta sina studier på universitetet. Utbildning är väldigt viktigt och som ung ska man aldrig begränsa sig, säger Keren Yenga.

De har ännu inte haft någon verksamhet på Värmdö, men hon uppmanar unga att hålla utkik på organisationens Instagram. De vill vara en plats där man kan umgås, skratta och inspireras.

Keren Yenga flydde med familjen från Kongo till Uganda, och slutligen till Sverige där hon bott på Värmdö de senaste fem åren.

Keren Yenga flydde med familjen från Kongo till Uganda, och slutligen till Sverige där hon bott på Värmdö de senaste fem åren.

Pekka Pääkkö

– Det är viktigt att vi pratar mer om entreprenörskap. Skolor i Afrika lär dig inte hur du blir din egen chef, det enda du får lära dig är hur du arbetar för andra. Så idén är att lära unga att de kan ta kontrollen över sina egna liv.

"Vill inte begränsa mig själv"

Keren Yenga går i årskurs två på Internationella engelska gymnasiet, och fick representera Sverige på Europeiska ungdomsparlamentets internationella konferens i Turkiet 2023.

– Jag vill inte begränsa mig själv från lärandet, och jag fick lära mig väldigt mycket om EU. Sedan så fick jag representera Sverige, och den stoltheten kommer jag alltid att ta med mig.

Hon vill ständigt utvecklas, och hon svarar på våra frågor med självklarhet. Hon berättar att hon gillar tänkandet – och har en podcast som passande nog heter Thinker think.

– Jag älskar tänkandet, så jag ville skapa en plattform där jag kan uttrycka mina tankar samtidigt som jag låter gästerna uttrycka sina. Jag tycker att alla tankar räknas, man behöver inte ha en specifik roll i samhället för att få göra sin röst hörd.

Hon lyfter gärna kvinnors situation i Kongo, och genom poesi vill hon ge en röst åt de som inte har någon.

– Poesi är ett bra sätt att lyfta svåra frågor. När du skriver poesi behöver du inte skriva precis vad du menar, utan du kan använda metaforer och symboler, men människor förstår vad du menar ändå.

Finns det hopp?

– Jag tror det. Det har varit krig i Kongo i 27 år, men det stoppar inte människor från att kämpa för att en dag få frihet igen. Och man ska komma ihåg att ingenting här i världen är permanent, allt kommer att ta slut någon gång.