Göteborg

– Vid klart väder kan man se ända bort till Tjörnbrons pelare och Marstrands fästning.

Hotelldirektören Magnus Östlund lutar sig mot glasräcket och gör en svepande gest över den hissnande vyn.

Det är inte utan en aning knäsvaghet som man tar steget ut på den möblerade balkongen på 58:e våningen i det ikoniska Karlatornet – 200 meter över marken.

Locket för öronen, som slog till halvvägs upp i hissen, börjar sakteligen att släppa medan vi tar oss genom den 108 kvadratmeter stora sviten.

– Det här hotellrummet kostar upp emot 13 000 kronor per natt medan det billigaste ligger på omkring 1300. Vi har dynamiska priser så det varierar något.

Med inredning i mörkt trä, generösa soffgrupper och rustika sänggavlar vill hotellkedjan förmedla en känsla av nordiska miljöer.

Dino Soldin

Medarbetare från 25 länder

För nästan precis ett år sedan invigdes det högresta Hotel Draken på Järntorget. I söndags öppnades dörrarna till hotellmiljardären Petter Stordalens senaste storsatsning på andra sidan älven: Clarion Hotel Karlatornet.

– Det är en helt galen känsla, att vi äntligen är framme vid öppningen. Att skapa historia på en plats som egentligen har en helt annan historia, det känns enormt kul, säger Magnus Östlund.

Med hjälp av 74 medarbetare med bakgrund från hela 25 olika länder ska hotellet kunna erbjuda sina gäster service i världsklass.

– Det är fantastiskt att ha den kunskapen och styrkan under ett och samma tak.

Hotellets huvudbyggnad är belägen i ett 15-våningshus alldeles intill Nordens idag högsta byggnad, Karlatornet, med sina 246 meter fördelade på 74 våningar.

Majoriteten av hotellets 300 rum har med andra ord inte samma "sky view" som de 14 lyxsviterna i tornet.

Balkong med vy. Från hotellrummet på 58:e våningen ser man ändå bort till Tjörnbron och Marstrands fästning.

Balkong med vy. Från hotellrummet på 58:e våningen ser man ändå bort till Tjörnbron och Marstrands fästning.

Dino Soldin

Ny kvartersrestaurang

Något som däremot samtliga hotellgäster, och även de boende i Karlatornet, har tillgång till är den påkostade spaavdelningen för 60 personer med bastu och relaxpool.

I hotellbyggnaden finns även ett generöst tilltaget gym och också en konferensavdelning som bland annat rymmer en bankettsal med plats för 200 personer i en middagsbankett.

I hjärtat av hotellet finner vi restaurang NÒR där man vill framhäva nordiska smaker. Köket hyllar den nordiska kokkonsten i kombination med moderna och spännande inslag från Europa.

– Tanken är att restaurangen ska utgöra en ny mötesplats, inte bara för hotellets gäster utan för hela det nya kvarteret Karlastaden, säger Magnus Östlund.