Det är trångt inne i den lilla butiken. Stora bruna paket tar upp en bra bit av golvytan och kön ringlar hela vägen från kassan och ut genom ytterdörren. Alla ska hämta ut paket.
– Vi har kanske 700 till 800 paket om dagen. Förra året hade vi 1 000 paket om dagen vissa dagar i december. Det här är bara uppvärmning, säger Arjuna Saravanabavan på Direkten i Huddinge centrum.
Andra tider på året har de omkring 300 paket om dagen.
– Vi har extrapersonal i december, vi tar in fyra extra på deltid. Normalt är vi två, tre som jobbar, säger Arjuna Saravanabavan.
Arjuna Saravanabavan i lagerrummet där alla paket förvaras. I december räcker det inte till så därför hyr han ett extra.
Angie Gray
Han visar oss in i rummet bakom butiken där alla paket lagras. Sedan fortsätter vi genom en lång gång bort till andra änden av huset. Där kommer vi fram till en stor lagerlokal. Om ett par veckor är den full med paket från golv till tak.
– Den här hyr jag extra i december och januari. Det brukar vara mycket ett par veckor in i januari.
Att man i dag ofta kan välja hemleverans eller Instabox har inte stoppat paketkaoset hos ombuden.
– Vi trodde att det skulle bli mindre och mindre, men det har inte blivit så, säger Arjuna Saravanabavan.
Freja och Viggo Woodward har tagit plats i tomtens stol i väntan på tomten. De passar på att praoa som tomte också. "Om du inte är snäll får du inga julklappar", säger Freja till mamma Magdalena Jansdotter, som fotar barnen.
Angie Gray
Önskelista till tomten
Även inne på Coop på andra sidan järnvägen är det lång kö till paketutlämningen.
– Det brukar vara mycket folk så därför brukar vi hämta mitt på dagen eller på morgonen. Oftast skickar jag min sambo, är det för lång kö går han härifrån, säger Magdalena Jansdotter.
Och en del paket som ska hämtas ut i julhandeln blir det.
– Jag handlar mest online och i andra hand så mycket som möjligt. På Tradera och så. Vi försöker att inte dras med i den här ruschen, både av miljöskäl och ekonomiska skäl. Och vi vill överföra det till barnen så att inte de blir influerade av köphysterin, säger Magdalena Jansdotter.
Just i dag är de här för att tomten ska komma på besök. Freja, 6, och Viggo, 8, väntar ivrigt på att få lämna sin önskelistor till tomten. Under tiden har de tagit plats i tomtens stol.
– Jag vill ha en Rubiks kub. Och så önskar jag mig ett fotbollsspel, säger Viggo.
Freja vill ha en sjöjungfru eller en playmobil med hästar.
Fatih Altuntas är redo för julgransruschen. I år köper han direkt från leverantören och har kunnat sänka priset på sina granar.
Angie Gray
Billigare granar i år
Ute på torget är granförsäljningen i gång.
– En del köper till första advent, men de flesta köper en vecka innan jul. Då är det full fart, säger Fatih Altuntas.
Kungsgranar är populära som inomhusgranar. Men inte för Eva Bredberg i Stuvsta.
– Nej, det går inte. Jag vill att det ska lukta gran.
I dag slår hon till på en utomhusgran.
Eva Bredberg ger jämtländska tips på hur en bra gran ska vara: "Jag brukar känna så här om den är färsk. Är den torr åker den tillbaka i högen igen", säger hon.
Angie Gray
– Den här ska vi ha. Jag är från Jämtland och då ska granarna vara på ett speciellt sätt. Den ska vara tät och så ska det vara starka grenar. Den här är lagom tät, den är jättefin, säger hon.
Till skillnad från mycket annat har priset på granarna som säljs i centrum gått ner i år.
– Jag har varit i Skåne och markerat mina granar och jag köper direkt från leverantören i år. Både kungsgran och rödgran är 200 konor billigare i år, säger Fatih Altuntas.