JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Klubbat: SL-biljett för båten till Vaxholm

Nu ska SL-biljetten börja gälla även på Waxholsmbolagets turer till Vaxholm.

Nu ska SL-biljetten börja gälla även på Waxholsmbolagets turer till Vaxholm.

Mitt i Stockholm

20250325163142
20250325171027
2025-03-25
16:31
2025-03-25 17:10

SL-biljetter blir giltiga för resor med Waxholmsbolaget mellan Stockholm och Vaxholm. Beslutet fattades i dag av regionfullmäktige.

Snart kan du åka båt till och från Vaxholm på SL-biljetten.

Idag tog regionfullmäktige beslut om att SL-biljetter ska vara giltiga för resor med Waxholmsbolaget mellan Stockholm och Vaxholm.

Beslutet träder i kraft redan 30 april.

– Resenärer vill att det ska vara smidigt och enkelt att resa. Dagens dubbla biljett- och taxesystem har inte bidragit till detta på sträckan mellan Stockholm-Vaxholm/Rindöområdet, säger Michaela Haga (C), ordförande i sjötrafikutskottet, Region Stockholm i ett pressutskick.

Michaela Haga (C), ordförande i Regionens sjötrafikutskott.

Michaela Haga (C), ordförande i Regionens sjötrafikutskott.

SLL

Ska gälla även på linje 83

– Därför tar vi nu detta steg i syfte att förenkla och förbättra.

För resenärer som idag reser med försökslinje 83 innebär det att trafikutbudet på linjen kommer att finnas kvar för resenärerna, men gå inom Waxholmsbolagets trafik i stället för SL.

– Att inkludera SL:s biljetter inom denna geografiska zon bidrar till att vi kan nyttja den kapacitet som finns på våra fartyg på ett bättre sätt och samtidigt säkerställa att både resenärer med ö-kort och de som reser med SL-biljett kan åka med alla turer, säger Michaela Haga.

SL-biljett kan införas på Vaxholmsbåtarna

Det ska bli enklare – och kanske billigare – att åka Vaxholmsbåt. Det säger Region Stockholms politiker som ska göra en översyn av hela biljettsystemet.

Skärgården

I dag kostar det som mest 372 kronor att åka tur och retur med Vaxholmsbåt till någon av öarna längst ut i Stockholms skärgård. Är man en hel familj drar det snabbt iväg.

– Jag har full förståelse för att det här kan kännas högt och biljettpriserna är en del av det vi kommer att titta på nu, säger Michaela Haga (C), ordförande i regionens sjötrafikutskott. 

Sex biljettzoner i dag

I dag gäller sex olika zoner på Vaxholmsbåtarna, där man betalar mer ju längre ut man ska. När man sen kliver på en pendelbåt eller en buss för att ta sig vidare på resan, är det en SL-biljett som gäller.

– Det här upplever många som rörigt, att vi har två parallella biljettsystem, säger Michaela Haga. 

Därför lägger politikerna ett uppdrag nu att göra en översyn av hela biljettsystemet för Vaxholmsbåtar, pendelbåtar och bussar för att se om det går att synka systemen och göra det enklare.

– Vi vill få till ett hela-resan-perspektiv mellan land- och sjötrafiken. Målbilden är att man ska kunna åka på en och samma biljett hela vägen till slutdestinationen. Det är ju trots allt regionens kollektivtrafik man åker med hela vägen.

Skulle SL-kortet kunna gälla på Vaxholmsbåtarna, året runt?

– Det är för tidigt att säga hur utredningen kommer att landa. Vi ger inga direktiv utan vi får vi se vilka förslag som presenteras. Syftet är att förenkla för resenärerna.

Enklare att resa

Det finns också förslag på att utreda och göra ett pilotförsök för biljettsamverkan med privata rederier, enligt Michaela Haga. Då skulle det gå att använda exempelvis SL-kortet på fler fartyg som kör passagerare reguljärt.

– Det skulle öka trafikutbudet ännu mer för resenärerna, säger hon.

Rör all sjötrafik

På sträckan Stockholm-Vaxholm/Rindö, där det finns dels en pendelbåt, dels Vaxholmsbåtar som trafikerar samma sträcka, föreslås att både SL-kortet och de fastboendes periodkort och ö-kort ska gälla på båda linjerna.

Översynen rör all regionens sjötrafik, på Mälaren såväl som i skärgården. Ärendet tas upp i Regionens förslag till budget 2025.

Vi vill få
till ett hela-resan-perspektiv mellan land- och
sjötrafiken.

Så här mycket kostar Vaxholmsbåten

En enkelbiljett kostar
61–186 kronor för vuxen och 39–114 kronor för pensionär, student och ungdom, beroende på hur långt du reser.

Det finns också ö-kort för fastboende ute på öarna och olika periodkort.

Nu under lågsäsongen (14 september–29 april) kan du resa på Vaxholmsbåtarna med SL-kort som är giltigt i 30 dagar eller mer.

På de fem pendelbåtarna gäller SL-kort.

Källa: Region Stockholm

FredrikSjöquist
08-550 550 94

Grusad familjeidyll i Nya Ulriksdal

Tomas Pauluser på familjens radhusterrass, med utsikt över området          som skulle bli en förlängning av Nya Ulriksdal. ”Man skäms när det kommer gäster. Överblivet material och skräpområden istället för i iordningställda ytor med träd, lyktstolpar och trottoarer”.

Tomas Pauluser på familjens radhusterrass, med utsikt över området som skulle bli en förlängning av Nya Ulriksdal. ”Man skäms när det kommer gäster. Överblivet material och skräpområden istället för i iordningställda ytor med träd, lyktstolpar och trottoarer”.

Stefan Källstigen

20250419140205
20250416115828
2025-04-19
14:02

Invånarna i nya Ulriksdal blev lovade torg och parker, lekplats och utegym. Familjen Pauluser flyttade in med bullerbydrömmar.

– Man känner sig lurad, säger Tomas Pauluser som har ett skräpuppslag som närmaste granne.

För tre år sedan gick flytten från centrala Sundbyberg till nya Ulriksdal.

Visionen för området matchade den familjeidyll som paret Pauluser sökte, med småskalig bebyggelse och öppna och trygga ytor för deras två söner att leka på.

De stormtrivs i sitt nyproduktionsradhus.

Men känslan är kortvarig.

– Så fort man går ut genom dörren så blir man ledsen över det man ser. Omgivningen liknar en återvinningsstation.

Tomas Pauluser syftar på det upplag med bråte och byggavfall framför huslängan.

Marken har i väntan på fortsatta kvarter på Ulriksdalsfältet blivit en lagringsplats av material från olika byggen, och har i flera års tid använts för tjuvdumpning och fulparkering. Det har Tomas och grannarna påtalat för staden sedan inflytt.

Nu ligger det som ett ärende hos miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Stadsdel med potential

Längre upp i backen skulle en stadsdelspark anläggas, med ”en äng för lek, spel och samvaro”, en liten damm och gångvägar. Det har inte hänt.

Tomas skakar på huvudet när han jämför skisserna över Nya Ulriksdal med hur det blev i verkligheten.

– Nya Ulriksdal har en sådan enorm potential med närhet till kollektivtrafik, skola, natur och Ulriksdals slott. Våra hus ligger strategiskt perfekt till. Men det satsas ingenting.

Christian Pauluser är ett av cirka 500 barn i stadsdelen. Men här finns ingen allmän lekplats. "Man får gå till Bagartorp om man vill gunga", säger en granne.

Christian Pauluser är ett av cirka 500 barn i stadsdelen. Men här finns ingen allmän lekplats. "Man får gå till Bagartorp om man vill gunga", säger en granne.

Stefan Källstigen

Han nickar mot sonen Christian som balanserar på en planka utanför huset.

– Vad hände med de nya kvarteren? Var är parken, utegymmet? Det finns inte ens en lekplats. Och nu är våra barn 9 och 7 och snart för stora för det. Man känner sig lurad.

Det är Peab som bygger Nya Ulriksdal. Men Solna bär ansvaret, anser Tomas.

– Staden äger marken. Det är till Solna som vi boende betalar skatt. Det minsta vi kan begära är att de breddar vägen för att plantera träd – det heter ändå Cronhielms allé – och att stadsdelsparken byggs.

Invånarna i Nya Ulriksdal har hamnat i kläm i tvisten som råder mellan Solna och Peab. Familjen Pauluser har bott i området i tre år och väntar på allt från grannhus till parker och lekplatser. ”Våra hus ligger perfekt till men det satsas inget”

Invånarna i Nya Ulriksdal har hamnat i kläm i tvisten som råder mellan Solna och Peab. Familjen Pauluser har bott i området i tre år och väntar på allt från grannhus till parker och lekplatser. ”Våra hus ligger perfekt till men det satsas inget”

Stefan Källstigen

Kukka-Salam: ”Skandal”

– Så här ska inte Solna se ut, det här kommer vi ta ansvar för och åtgärda, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Kukka-Salam (S) när hon ser bilder på skräpupplaget.

Man lyckades inte bli tillräckligt överens för att trycka på startknappen

Stadsdelsparken däremot, kan inte anläggas förrän det finns detaljplaner för fältet, säger hon.

– Jag tycker också att parken är jätteviktig men den är kidnappad av Peabs ovilja att bygga klart.

Kukka-Salam anser de uteblivna bostäderna på fältet är en ”skandal”.

– Jag är förbannad för att området inte byggs ut och ännu mer förbannad på den tidigare politiska ledningen som skrev avtal med Peab som inneburit att de har kunnat sitta och hålla på kommunal mark i guldläge i 20 år utan att göra något.

Det är alltså staden som äger fältet. Marken ska enligt avtal från 2005 överlåtas till Peab för att bebyggas med en takt på 100–150 bostäder per år.

Vill sälja dyrare

Torsten Svenonius (M), tidigare ordförande för byggnadsnämnden, säger att han saknar detaljinsikt bakåt men att förhandlingarna inför detaljplanearbetet fastnade för många år sedan.

– Man lyckades inte bli tillräckligt överens för att trycka på startknappen.

Gällande kritiken från S råder han styret att blicka framåt.

– Jag tycker att de politiker som styr nu ska lägga krutet på att det händer något i framtiden istället för att gnälla på vad som inte hände tidigare.

"Nu ska jag göra allt jag kan för att lösa det här vid förhandlingsbordet, om det inte går är jag beredd att möta Peab i domstol", säger Sara Kukka-Salam (S).

"Nu ska jag göra allt jag kan för att lösa det här vid förhandlingsbordet, om det inte går är jag beredd att möta Peab i domstol", säger Sara Kukka-Salam (S).

Mikael Andersson

Vad är man oense om idag då? Enligt Sara Kukka-Salam gäller det prisnivån på marken. Solna ska ha mer betalt från Peab jämfört med nivån som gällde för 20 år sedan, anser hon.

– Annars skulle miljardvärden slumpas bort. Nu ska jag göra allt jag kan för att lösa det här vid förhandlingsbordet, om det inte går är jag beredd att möta Peab i domstol.

Men de som bor i Ulriksdal idag, de vill ha förändring nu.

– Vi gör stora satsningar på nära håll, på Överjärva gård och Bagartorpssidan. Men jag förstår Ulriksdalsborna. Jag har också bråttom.

Peab skriver i mejl till Mitt i att ”flera öppna och konstruktiva möten” hållits med Solna senaste året där de har redogjort för sin ståndpunkt.

De vill inte kommentera sin ståndpunkt närmre och säger att de för diskussion med kommunen direkt, inte via media, men betonar att de vill bygga vidare på fältet: ”Ulriksdal är en fantastiskt fin plats, nära till naturområden, central infrastruktur och bra kollektivtrafik. Så det är verkligen ett idealiskt läge för utveckling av bostäder och arbetsplatser”.

Saknas i stadsdelen

Tusen bostäder i stadsradhus och flerbostadshus på Ulriksdalsfältet

Stadsdelspark norr om Paradgatan

Bebyggelse på marken invid Ulriksdalsskolan

Kontoret The Gardens, tänkt som bullervall mot E4 (startdatum saknas)

Allmänn lekplatser

Hedvig Eleonoras torg, framröstat i en namn­tävling med ceremoni
i Solnahallen (oklart var torget skulle anläggas).

Byggstart 2008

2008 sattes spaden i marken för Nya Ulriksdal.

1 500 bostäder var planen för området som skulle stå klart 2026.

Området har idag 500 bostäder. Cirka 2 100 personer, varav 500 barn, bor i stadsdelen.

Det är idag oklart när byggandet på Ulriksdalsfältet kan påbörjas.

Källa: Solna stad

AnnaWachenfeldt
08-550 551 51