Lokalen på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm rymmer 500 personer och varenda stol är upptagen när vi väntar på att Marcus Wandt ska göra entré.
Christer Fuglesang är ansvarig för masterprogrammet i Aerospace Engineering på KTH och står redan på scen och håller på att koppla upp sin dator.
Plötsligt dyker senaste fliken han besökt upp på projektorduken, "Xbox.com" och ett skratt sprider sig i publiken.
Efter en stunds väntan välkomnar KTH:s prorektor Mikael Lindström upp Marcus Wandt på scenen.
– Vi välkomnar Marcus Wandt upp på scenen, även om han har en civilingenjörsutbildning från Chalmers!
Marcus Wandt möttes av högljudda applåder när han gjorde entre på KTH under måndagen.
Pekka Pääkkö
Marcus Wandt landade i Sverige under söndagen och i dag är han på plats på KTH för att föreläsa inför nyfikna studenter. Trots att han har en gedigen utbildning både som ingenjör och stridspilot så var det svårt att förbereda sig helt inför rymdresan.
– Vid uppskjutet satt vi med klockan framför ansiktet och när den slog noll började accelerationen omedelbart. Jag har flugit många stridsflygplan så den kändes naturlig, men bara i några sekunder. Skillnaden är att den här typen av acceleration bara fortsätter och fortsätter. Det gav en helt oväntad känsla av hastighet som var fantastisk!
Eleverna hade många frågor till astronauten.
Pekka Pääkkö
Av 22 500 sökande till en ny Europeisk astronautgrupp var Marcus Wandt en av 17 uttagna. På den internationella rymdstationen bedrevs forskning åt både Uppsala Universitet och KTH. Under dagens föreläsning hamnade dock just forskningen lite i skymundan.
Anna Rathsman, generaldirektör på Rymdstyrelsen, var moderator och fokuserade till publikens glädje mycket på de praktiska bestyren.
Marcus berättar att sovplatsen på stationen bestod av en modul på 180 centimeter och trots att han är 184cm lång så gick det bra tack vare tyngdlösheten.
– Lustigt nog fick jag känslan av att jag låg på en madrass. En gång försökte jag sänka ner benet för att försäkra mig om att jag fortfarande svävade, men det gick inte, det var som att min hjärna hade skapat en mental madrass.
För att kunna sova säkert var han tvungen att spänna fast sig med säkerhetsbälten.
– Ni studenter har säkert somnat på en föreläsning någon gång – tänk er själva om ni hade vaknat och så var ni uppe i taket!
Marcus Wandt fick goda råd av kollegan Christer Fuglesang innan avfärd.
Pekka Pääkkö
Under frågestunden är det någon som frågar om han tog med sig någon svensk mat upp till rymden.
– Jag tog med mig lakrits för det trodde jag att ingen skulle tycka om. Men det visade sig att alla gillade det!
Han hade även med sig pepparkakor upp till rymdstationen och lyckades samla ett gäng för en svensk fika.
Många räcker upp händerna under frågestunden och till slut är Anna Rathsman tvungen att avbryta.
– Nu hinner inte Marcus stanna kvar längre. Kungen vill träffa honom!
Marcus Randleff, Martin Johansson och William Bernholm läser farkostteknik på KTH och tycker att föreläsningen var inspirerande och gav svar på frågor de själva funderat på.
Pekka Pääkkö