Enligt Folkhälsomyndigheten förekommer viruset, som kan orsaka hjärnhinneinflammation, nu i ett större geografiskt område än tidigare.

I Stockholms län rapporterades 137 TBE-fall förra året. Flest fall hittades i Haninge, Norrtälje, Södertälje, Sigtuna, Ekerö, Botkyrka, Värmdö och Österåker.

– Vi har helt klart en ökad efterfrågan på vaccin i år, säger Toni Haapanen, VD vid Vaccindirekt.

Skräcken

Han tror att anledningen är att smittskyddsläkare rekommenderar det och att människor fått ökad kännedom om vaccinering under pandemin.

Även på Glömstapoolen, som åker runt med Fästingambulansen, märker de av ökningen:

– Särskilt efter ett inslag i TV med skräckexempel på följder av TBE, säger Oskar Strömbäck, kundkoordinator.

Fästingmagnet

Under ett fyratimmarspass vaccinerar Fästingambulansen ett hundratal personer. En av dem denna dag är Ingegerd Palmqvist.

– Jag har flera fästingar i veckan, men peppar peppar har jag ännu inte fått någon sjukdom, säger hon, och går in i ambulansen för att få sitt vaccin, det 11:e i ordningen.

Kan ta slut

Men det börjar bli ont om vaccin. Den ena sorten som används i Sverige är restnoterad hos Läkemedelsverket, och för den andra uppges låga lagernivåer.

Det gäller att vaccinatörerna har lagrat upp.

– Vi vet inte hur långvarig bristsituationen blir. Men för dem som fått två doser är det okej att vänta några veckor på nästa dos, skyddet håller i sig, säger Toni Haapanen.

Kostsamt

Smittskydd Stockholm rekommenderar att barn och vuxna som vistas i naturen i länet vaccinerar sig.

Men det är inte gratis. För att bli fullvaccinerad krävs minst tre doser, och varje dos kostar omkring 400 kronor.

För några år sedan gjorde regionen en hälsoekonomisk analys av ett införande av allmän vaccination mot TBE, och kom då fram till att det inte var lönsamt.