Lidingö kommun har gått ut med ett myndighetsmeddelande där invånarna uppmanas att koka allt dricksvatten.

Vid en rutinkontroll har koliforma bakterier spårats i kommunens dricksvatten. Dessa bakterier är inte sjukdomsframkallande, men som en försiktighetsåtgärd rekommenderas att man kokar allt vatten som ska drickas, användas i matlagning eller för tandborstning.

Eftersom hela Lidingös vattenförsörjning ingår i ett och samma system gäller rekommendationen alla hushåll i kommunen.

Lägre vattenförbrukning trolig orsak

Kommunens miljö-och hälsoskyddsinspektör ‪Silvia Monni menar att bakterietillväxten troligen beror på att många Lidingöbor är bortresta under semestern och inte använder sitt vatten lika regelbundet.

‪– Man hittar oftast den bakterien när vattnet har varit stillastående, i kombination med högre temperaturer. Vattenkonsumtionen minskar och blir mer stillastående när folk är bortresta, säger hon.

Kommunen arbetar nu med att spola ledningar och spåra källan till bakterieförekomsten, samtidigt som nya prover kontinuerligt tas.

– Vi har varit i kontakt med Smittskydd Stockholm och i nuläget finns inga misstankar om att man kan bli sjuk av vattnet, säger Silvia Monni.

En försiktighetsåtgärd

Kommunens säkerhetschef Michael Åkerholm menar att rekommendationerna om att koka dricksvattnet är en försiktighetsåtgärd.

– Vi har gjort en tidig bedömning om att det inte finns någon risk för att bli sjuk. Nu tar vi vidare prover för att försäkra oss om att det inte finns några andra bakterier i vattnet. Därför har vi gått ut med rekommendationen att om koka vattnet fram tills proverna visar på normala värden, säger han.

Fortsätter under helgen

På Lidingö Stads hemsida finns information om de senaste provtagningarna och rekommendationerna. I fredagens uppdatering skriver de att arbetet fortsätter under helgen.

– Spolning görs av rörsystemet för att öka omsättningen av vattnet. Det innebär att det på olika ställen på Lidingö kan stå brandposter med rinnande vatten. För att häva rekommendationen att koka dricksvattnet krävs två separata testserier som samtliga ligger under gränsvärdet. Tills vidare gäller rekommendationerna.