Den högsta tjänstepersonen i Botkyrka, kommundirektören Chris Österlund, har sagt upp sig – ett halvår efter att hon blev fastanställd.

För drygt ett år sedan tillträdde hon som tillförordnad kommundirektör efter ett turbulent politiskt år som kulminerade i ett nytt politiskt styre.

Sedan dess har hon varit tvungen att hantera flera kriser i Botkyrka, inte minst ett omtalat statsbidrag från Socialstyrelsen som användes till en New York-resa och avskedandet av tre högt uppsatta chefer på kommunen.

Nu lägger hon allt det bakom sig och ska i stället axla rollen som vd för ett större bostadsbolag. Vilket det är kan hon inte säga ännu då det formella beslutet inte är fattat än.

– Jag har arbetat i tretton år i kommunen om man lägger ihop all tid. När ett sådant här uppdrag blir aktuellt så måste man fundera på vad man vill, och för mig är det osannolikt att något liknande kommer igen i min ålder. Så efter mycket vånda föll valet på att jag vill gå tillbaka till fastighetsbranschen.

Innan Chris Österlund blev kommundirektör var hon vd för Botkyrkabyggen under flera år.

Hur har stadsbidragshistorien spelat in i det här beslutet?

– Om man tänker efter så ligger det här historiskt innan jag kom. Möjligen att själva resan till USA skedde någon månad efter att jag började jobba, men även där känner jag mig obunden och har kunnat gå in och fatta beslut och göra saker som är lite tuffare. Jag har känt mig lite friare.

Den nästkommande kommundirektören ska få fortsätta det arbetet

Skolminister sökte jobbet

Nu börjar jakten på en ny kommundirektör, som blir den fjärde i Botkyrka på knappt två år.

– Det är naturligtvis tråkigt att hon lämnar, men jag är också så glad för det arbete hon gjort under året och hur vi nu är på god väg att få ordning på organisationen. Den nästkommande kommundirektören ska få fortsätta det arbetet, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande.

En av slutkandidaterna vid senaste rekryteringen var en tidigare socialdemokratisk skolminister, Lina Axelsson Kihlblom. Men att se tillbaka på de tidigare kandidaterna vid kommande rekrytering är inte aktuellt, menar Stina Lundgren.

– Jag vill inte föregå en rekryteringsprocess, men nu har vi en tydlig inriktning. Det hade vi inte då. De som passade kravprofilen då kanske inte gör det nu, säger hon.

Preliminärt lämnar Chris Österlund posten som kommundirektör i slutet på maj.

Svidande kritik mot Botkyrka kommun efter bidragshaveriet

Botkyrka kommun har rundat lagar och regelverk under en längre tid. Det sitter i väggarna, konstaterar slutrapporten i den externa granskning som inleddes efter den omtalade resan till New York för flera anställda i kommunen.

Botkyrka kommuns hantering av statsbidrag riskerar vara "systemhotande". Det konstaterar den externa granskningen som startade sedan det visat sig att Botkyrka kommun använt bidragspengar från Socialstyrelsen för att bland annat bekosta en resa till New York för kommunmedarbetare.

Redan innan rapporten blev klar beslutade Botkyrka kommun att avskeda tre personer, däribland den högsta chefen på kultur- och fritidsförvaltningen.

Rapporten konstaterar att de har rundat gällande lagar och kommunens regelverk.

– Det är inte frågan om ett misstag eller en engångshändelse, utan vi ser några som tar sig rätten att runda regelverken när verksamheten kräver det, och sätter formalia underordnat den verksamhet man vill bedriva. Enligt min mening är det inte acceptabelt när det också undergräver förtroendet för den kommunala organisationen och vårt arbete, säger kommundirektör Chris Österlund.

Chris Österlund, kommundirektör vid Botkyrka kommun.

Chris Österlund, kommundirektör vid Botkyrka kommun.

Albin Tingstedt

Åtgärderna

Nu ska hon inleda en rad åtgärder för att säkerställa att inget liknande händer igen.

Chris Österlund hoppas i närtid kunna påbörja rekryteringen av en samordnare för statsstöd. Den personen ska säkerställa att det finns en transparens kring hur statsbidrag används, vilket inte har varit fallet för bidragspengarna från Socialstyrelsen.

Chris Österlund är också på jakt efter två verksamhetscontrollers som ska ha till uppgift att se till att kommunen följer ramavtal.

Utöver det ska kommunens personal och politiker genomgå en utbildning i lagar för offentlig verksamhet samt kultur- och värderingsfrågor.

Räcker det?

– Jag bedömer att det är tillräckligt i nuläget. Om det inte räcker kommer jag inte tveka sätta in fler åtgärder.

Kultur- och fritidsförvaltningen var den avdelning på kommunen som ansvarade för New York-resan. De har sedan rapporten blev offentlig gått upp i stabsläge, enligt Chris Österlund.

– Syftet är att utifrån rådande situation kunna omhänderta relevanta åtgärder för verksamheten och personalens skull. Vi tillför extra resurser i form av ekonomer och hr-personal så att den ordinarie verksamheten inte påverkas mer än nödvändigt, säger hon.

Politikens ansvar

Rapporten konstaterar också att visst ansvar ligger hos politikerna. Exakt vilka politiker som bär ansvaret för att det har blivit på det här sättet kan rapporten däremot inte fastställa.

Chris Österlund vill inte "recensera" det politiska ansvaret.

Samtidigt tycks tjänstemännen bara bära halva ansvaret?

– Jag har förtroende för att politiken kommer ta lärdom av det här. Jag tar ansvar för tjänstemannaorganisationen, och sen får politiken ta sitt ansvar, säger Chris Österlund.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, tänker inte ta till några extra åtgärder, utöver det utbildningspaket som Chris Österlund redan aviserat om.

– Politiken ingår också i utbildningspaketet. Vi behöver stärka upp med vilka lagar och regler som gäller även i politiken. Det är viktigt att alla får samma utbildning, så det ska ske brett, säger hon.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Angie Gray

Den externa rapporten har kostat kommunen 1,8 miljoner kronor. Utbildningskostnader och hur mycket det kostar att tillsätta nya tjänster saknar kommunen uppgift om i nuläget.

Det är inte frågan om ett misstag eller en engångshändelse

Detta har hänt

Sveriges radio uppdagade i somras att anställda vid Botkyrka kommun använt ett statsbidrag till att bekosta en New York-resan. Bidragspengarna var öronmärkta för att bekämpa nyrekryteringen av unga till kriminella nätverk.

Kommunen inledde en intern granskning som konstaterade att flera allvarliga brister begåtts kring statsbidraget. Tre chefer på kommunen varslades om uppsägning.

En extern granskning bekräftar bilden av den interna granskningen.

Källa: Mitt i

Botkyrka kommun använde statliga bidragspengar för att bekosta en resa New York-resa för 16 personer.

Botkyrka kommun använde statliga bidragspengar för att bekosta en resa New York-resa för 16 personer.

Mostphotos/Fred Miller

Botkyrkas hantering av statsbidrag är ”systemhotande”

Svidande kritik efter omtalade New York-resan ✔ Rapport slår fast: Rundade lagar och regelverk ✔ Stabsläge