I fjol hade Järfälla kommun räknat med ett överskott på nästan 1 miljard kronor, ett mål man missade med stor marginal. I år väntas resultatet närma sig noll, vilket har fått de lokala politikerna att tala om ett mycket svårt ekonomiskt läge.
– Om man fortsätter med nollresultat kommer låneskulden växa ännu snabbare, med ökade räntekostnader och avkskrivningar som följd. Då skapar man problem för Järfällabor om 5, 10 och 15 år, säger ekonomichef Malin Eriksson.
Känslig för byggkris
Järfälla kommun drabbas extra hårt av den ekonomiska kris som hela landet befunnit sig i de senaste åren, eftersom man har gjort stora investeringar i särskilt Barkarbystaden. När hela byggbranschen ställt sig på bromsen så står kommunen kvar med kostnader för vägar, avlopp och skolor som inte kommer betala sig förrän byggbolagen börjar bygga igen.
Det är en stor anledning till att kommunens låneskuld ökat till 5,2 miljarder kronor hittills i år, från 4,8 miljarder i slutet av 2023.
– Om man slår ut det på antalet invånare ligger vi nära snittet i riket. Men i Stockholmsregionen sticker vi ut, säger ekonomichef Malin Eriksson.
Två möjliga lösningar
Som tjänsteman är det inte Malin Erikssons uppgift att tycka till om vad politikerna gjort eller inte gjort de senaste åren. Men hon konstaterar att kommunen befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge och att det nyvalda styret verkar förstå allvaret.
– Att det finns en krismedvetenhet innebär att det finns en grund att stå på för att jobba framåt.
Förenklat finns det två lösningar på den ekonomiska situationen: höj intäkterna eller sänk kostnaderna.
Arbetet påbörjat
Eftersom det nya styret har lovat att inte höja skatten en gång till (höjdes med 25 öre 2024) så återstår endast det andra alternativet, konstaterar Malin Eriksson. Då kan man till exempel behöva sänka personalkostnader eller stoppa nybyggnationer, så som planerna på ny skola i Ormbacka lades på is i våras.
– Det krävs prioriteringar helt enkelt. Om en månad kommer budgeten och vi är mitt inne i det arbetet, så jag kan inte säga mer än så nu, säger Malin Eriksson.