Sedan 2020 har den dagliga verksamheten, som ligger i Vallentuna, funnits med på den lista med ett 30-tal aktörer som funktionsnedsatta kan välja bland.

I somras skulle avtalet förnyas och då började kommunen se närmare på verksamheten. De gjorde också granskningar av vilken vård som bedrivits.

Den dagliga verksamheten drivs av ett underbolag på uppdrag av Frösunda Omsorg, och finns på vårdkoncernens hemsida.

Kommunen upptäckte då att uppgifterna i ansökan om att förnya avtalet inte stämde.

– Det verkar som att de helt enkelt skickar in uppgifter om hur verksamheten ska skötas som ser bra ut, men sedan inte följer dem, säger Frida Herman, avdelningschef för socialförvaltningens myndighetsavdelning.

Inga anställda på plats

I sin utredning har kommunen hittat en rad misstänkta brister.

När kommunen gjorde ett oanmält besök fanns inga anställda där. Inspektören fick knacka och ropa och till sist öppnade en som bor på gruppboendet och sa att personalen och några deltagare i den dagliga verksamheten hade åkt iväg med verksamhetens buss och nog snart vara komma tillbaka.

Efter möten med verksamhetens personal misstänker kommunen också att den omsorg som verksamheten avtalat att ge enligt individuella planer, inte gavs i verkligheten.

Misstänker "målvaktschef"

Den person som uppgetts vara föreståndare för den dagliga verksamheten i Vallentuna är också vd för underbolaget. Men personalen på den dagliga verksamheten har uppgett att de vet inte vem hon är. Den som som i praktiken lett verksamheterna i två år ska enligt kommunen ha sagt att hon saknar den utbildning som krävs för att vara föreståndare men läser in den nu.

Kommunen skriver till Ivo att vd:n, som motsvarar kraven som verksamhetchef, är ”målvakt" och de ser upplägget som ett sätt för Frösunda Omsorg att runda Ivos tillståndskrav.

Enligt utredningen finns även misstanke om fusk med närvarorapporteringen. En person som enligt personalen inte deltagit på två eller tre år påstås ha deltagit under 3 300 timmar från januari 2022 till i somras.

Företaget har även uppgett att 80 procent av personalen i Vallentuna har rätt utbildning. När kommunen kollade hade inte en enda det.

Större granskning

Vallentuna skriver till Ivo att det finns skäl för myndigheten att granska inte bara vd verksamheterna i Vallentuna och Upplands Väsby utan också Frösunda Omsorgs AB:s verksamheter "i större omfattning". Det eftersom upplägget med en fiktiv föreståndare underminerar Ivos tillståndsprövning. Kommunen skriver att "det uppenbart är ett sanktionerat arbetssätt inom bolagets affärsområde Omsorg."

Har ni övervägt polisanmälan? 

– Det är självklart en av de punkter vi ska se på. Vi undersöker vad som har med avtalet att göra, säger Frida Herman.

Gör intern utredning

Frösunda Omsorg uppger att de gör en egen utredning som ska vara klar i veckan och vill därför inte kommentera saken vidare.

– Vi måste gå till botten med alla påståenden. Det pågår och vi för en dialog med kommunen. Men jag vill inte förekomma utredningen innan vi säger något i media, säger deras presskontakt Torbjörn Carlbom.

Mitt i Vallentuna har sökt vd för underbolaget, som inte återkommit.

Vi har också sökt Ivo för att få svar på vilka åtgärder kommunens larm har lett till. Inte heller de har svarat.