I drygt ett år har Haninge kommun och fackförbundet Sveriges lärare förhandlat om framtiden för kommunens förstelärare. Men de lyckades inte komma överens.
I stället har kommunen fattat ett så kallat ensidigt arbetsgivarbeslut om att säga upp samtliga förstelärare och att uppdragen ska bli tidsbegränsade till två år. Det var tidningen Vi lärare först att rapportera om.
Förstelärarna infördes 2013 för att göra läraryrket mer attraktivt. Med rollen kommer ett statligt bidrag på 5000 kronor.
Vissa kommuner har haft uppdragen som ett tillägg medan andra, som Haninge, haft det som renodlade tjänster.
Förstelärarens uppgifter har formulerats av varje rektor. Det kan handla om att coacha kollegor, jobba med utveckling eller arbeta med projekt.
"Om vi skulle vänta på att någon slutar eller går i pension innan vi gör om så skulle det här ta många år och vi vill se en effekt tidigare", säger .Jenny Hyenstrand, biträdande verksamhetschef för grundskolorna i Haninge.
Lena Kangevik
Enligt Jenny Hyenstrand, biträdande verksamhetschef grundskolan, görs omorganiseringen för att höja elevernas kunskapsresultat.
– Kan vi ha förstelärare med tydliga uppdrag utifrån vad skolorna och eleverna behöver så kommer det få mer effekt, säger hon.
Enligt Mats Pettersson, ordförande i Sveriges lärare Haninge, har deras 88 medlemmar som berörs reagerat starkt på beskedet.
– Kommunen har ju rätt att ju göra så här. Men det är skillnad på om man gör det på ett snyggt sätt eller inte, säger han.
Nu ser Mats Pettersson på Sveriges lärare att det finns en risk att lärare söker sig till andra kommuner eller tappar motivationen att att söka uppdraget på nytt framöver. – För då får jobba man jobba mer än andra för att arbetsgivarna vill ha mer pang för pengarna, säger han.
Totalt handlar det om omkring 120 förstelärare som får återgå till sin vanliga lärartjänster. Det innebär att de förlorar lönetillägget på 5000 kronor.
För vissa förstelärare i utsatta områden har bidraget varit dubbelt och de får nu 10 000 kronor mindre i lön.
Sämre löneutveckling
En som har tjänsten idag är Andreas Bielsten, som även är fackligt förtroendevald i Sveriges Lärare.
Jag tycker inte att det är acceptabelt.
Vi ska fortsätta ha förstelärare, då behöver vi använda de bidragen.
Han menar att han nu hamnar efter i löneutvecklingen.
– Jag tycker inte att det är acceptabelt. Det rättvisa vore att man tog bort förstelärartjänsten men att man får behålla sin lön, säger Andreas Bielsten.
Kommunen har valt att inte kompensera upp lönerna för de som sägs upp. Istället ska enskilda lärare som hamnar för lågt i lön att få ett lyft. Resten blir en del i den vanliga lönerevisionen.
Privat
– Det är problematiskt på flera sätt, dels för förstelärarna som nu får lägre inkomst, och dels för övriga lärare som får mindre i lönerevisionen, säger Mats Pettersson.
I flera andra kommuner har man exkluderat bidraget när man satt lönenivåer.
– Bidraget har ju gått till särskilt yrkesskickliga lärare. Då bör grundlönen vara bra om man jämför med andra kollegor som kanske inte presterar på samma nivå. Men nu när man plockar bort bidraget hamnar vissa på eller under medellön, säger Mats Pettersson.
Enligt Jenny Hyenstrand är orsaken till att kommunen inte kompenserar upp lönerna att tillägget finansierats av statsbidrag.
– Det är inte Haninge kommun som står för dem. Vi ska fortsätta ha förstelärare, då behöver vi använda de bidragen, säger hon.
Fasas inte ut
Att kommunen inte väljer att fasa ut tjänsterna i samband med till exempel pensionsavgångar, som vissa andra kommuner har gjort, menar Jenny Hyenstrand beror på att det skulle ta för lång tid och de vill se en effekt tidigare.
Nu har man tagit fram en gemensam kravprofil för vad förstelärarna ska göra framöver. Enligt kommunen blir det ungefär lika många förstelärare som tidigare, dock kan de omfördelas mellan skolorna.
– Vi har jättemånga fantastiska förstelärare och vi förstår att det här är jobbigt för många. Men nu öppnar vi upp för att alla lärare i kommunen kan vara med och bidra som förstelärare.
Men Mats Persson köper inte det argumentet.
– Beskedet vi har fått är att 70 procent ska få tillbaka uppdraget.