Det springer ekorrar över Vattravägen och det har hänt att en och annan har fått sätta livet till. Det vittnar boende i området om till Botkyrka kommun. Det fick kommunen att sätta upp en varningsskylt som varnar för det fluffiga lilla djuret.
– Då tyckte vi att det kunde vara bra med en varningsskylt och vår förhoppning är att folk saktar farten och tittar lite extra, säger Anders Öttenius, stadsmiljöchef på Botkyrka kommun.
Problemet löst? Inte riktigt. Det ska visa sig att skylten är mer av en svårknäckt nöt för kommunen.
Bryter mot lagen
Skylten är olaglig. Det menar Transportstyrelsen som har mandat att säga vad som är rätt och fel – åtminstone vad gäller varningsskyltar längs de svenska vägarna.
I Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken står det att de djur som får användas i kombination med varningsskylt är hjortdjur, ett nötkreatur (ko), häst, ren, får och vildsvin. Ekorre kvalar inte in på den listan, menar Lars Hammar, utredare på Transportstyrelsen.
– Gemensamt för de här djuren är att de i någon form är en fara för trafikanter. Jag har svårt att se att ekorrar kan göra det på samma sätt, säger han.
– Sen är det tråkigt att mindre djur omkommer i trafiken. Men vi varnar trafikanterna för fara – inte ekorrarna, tillägger Lars Hammar.
Kommunen tänker inte ta ner skylten.
Albin Tingstedt
"Ingen rättslig innebörd"
Nu riskerar Botkyrka kommun böter om skylten blir kvar.
– Det är ingen skylt som vi kommer be ordningsvakter eller polis att övervaka och vi vill heller inte strössla med skyltar så att det urholkar dess värde, säger Anders Öttenius.
Men det är inte aktuellt att ta ned ekorre-skylten.
Är Transportstyrelsen nötter för att de bråkar om en skylt?
– Nej, det tycker jag inte. De har bara informerat om att det är på det här sättet. Men förhoppningsvis så leder skylten till en viss uppmärksamhet bland trafikanterna – den har ju egentligen ingen rättslig innebörd.
Tvåfärgad ekorre upptäckt i Solna: ”Jättehäftig”
En udda gnagare med rödvit päls får Råsundas flanörer att häpna.
– Väldigt häftig. Den såg nästan ut som en tecknad figur, säger Josefin Backman som fångade den ovanliga ekorren på bild.
Josefin Backman var ute och promenerade med sin dotter i hemkvarteren i Råsunda i helgen när hon fick syn på den:
En tvåfärgad ekorre med rödvit päls och en yvig, vit svans.
– Min dotter är tio månader så jag tittar ofta specifikt efter djur att titta på tillsammans. Vi såg ekorren sittandes på gatan först och när vi kom närmre satte den snabbt av upp för ett träd, berättar Josefin.
Den piffiga filuren sågs i Råsunda i helgen.
Josefin Backman
Troligen rör det sig om en ovanlig pigmenteringssförändring.
Josefin Backman
Hon fick upp mobilen och tog några bilder på den näpna tvåfärgade gnagaren.
– Den var jättefin, såg nästan ut som en tecknad figur! Väldigt häftigt att råka på den. Jag har tyvärr inte sett den igen men jag håller utkik.
En gång per år
Enligt Dagens Nyheter, som var först att rapportera om den ovanliga upptäckten, rör det sig troligen om en ovanlig pigmenteringsavvikelse.
– Det händer ibland att ekorrar får ett pigmenteringsfel så att färgen inte lagras in i fälten som den ska. Då blir vissa delar av pälsen inte normalfärgade, säger Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker till DN.
Didrik Vanhoenacker.
Pressbild Naturhistoriska riksmuseet
– Det händer väl någon gång om året att vi får in bilder på ekorrar med vita fält. Helvita är ännu ovanligare. Dem får vi in bilder på kanske en gång per decennium.
"Har haft tur"
Den lilla skönheten i Råsunda får dock se upp – med delvis vit päls lever den betydligt farligare än sina bättre kamouflerade artsfränder.
– Det finns gott om duvhök i Solna, säger Didrik Vanhoenacker till DN.
– Den kanske bara har haft tur än så länge.