I syfte att förverkliga den planerade utvecklingen av framtidens stationsområde i Bro så vill kommunsstyrelsen köpa fastigheten som kallas Härnevimottagningen i Bro för 5 750 000 kronor från Upplands-Bro kommunfastigheter AB.

Samhällsbyggnadschefen fick den 6 september 2023 i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny detaljplan för stationsområdet i Bro. Detta arbete fortgår och ett preliminärt planområde är utsett. 

Ska säljas

Enligt ett beslut i kommunfastigheters styrelse så avser bolaget att avyttra, alltså sälja, nämnda fastighet.

Fram till 2010 ägde kommunen fastigheten, därefter är det Upplands-Bro kommunfastigheter som varit ägare. Huset byggdes på 1930-talet och har huserat en rad kommunala verksamheter och även fungerat som kommunhus.

I visionsbilder har kommunen beskrivit hur det är tänkt att stationsområdet år 2030. På bilden ser vi vyn från Härnevi skolväg/Köpmanvägen/Stationsvägen.

I visionsbilder har kommunen beskrivit hur det är tänkt att stationsområdet år 2030. På bilden ser vi vyn från Härnevi skolväg/Köpmanvägen/Stationsvägen.

CF Møller Architects

"Byggnaden har potentiellt högt kulturhistoriskt värde och en kulturmiljöutredning av det faktiska värdet behöver göras i detaljplaneprocessen. Samtidigt är byggnaden i dåligt skick med bland annat mögelskador och förekomst av asbest", står det att läsa i möteshandlingarna från kommunstyrelsens möte.

Inom området planeras det nu för både bostäder och parkeringsplatser. 

Större syftet: Kvartstrafik

I möteshandlingarna lägger man också ut texten om det större målet i sammanhanget – kvartstrafik med pendeltåget.

"Genom att få rådighet i området kan kommunen planera för en utvecklad bussterminal som klarar av ett ökat antal bussar vilket är en förutsättning för att pendeltågen ska kunna gå med kvartstrafik."

En majoritet i kommunsstyrelsen röstade för beslutet att köpa fastigheten.

Även i fullmäktige klubbades ärendet igenom.

Jan Stefanson (KD), kommunalråd och ordförande samhällsbyggnadsutskottet

Jan Stefanson (KD), kommunalråd och ordförande samhällsbyggnadsutskottet

Pressbild

Varför är den här fastigheten viktig?

– Vi har tagit ett grepp både om Köpmanvägen och stationsområdet och fortsätter att göra så. Vi vill utveckla hela det här stråket: Köpmanvägen och stationsområdet tillsammans med Bro torg. Det är för tidigt att säga vad som kommer att bli på just den här fastigheten men det har funnits en mängd olika idéer, säger Jan Stefanson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet och kommunalråd.

Enligt Jan Stefanson kommer man att riva och bygga nytt. Bland idéerna finns dels verksamhetslokaler i bottenplan och bostäder där ovanpå eller en kompletterande skollokal till närliggande Härneviskolan. Vad det sen blir återstår att se.