Sigtunas kommunalskatt har legat på samma summa, 20,00 kronor per intjänad hundralapp, sedan 2015. Nu tycker kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) och hans partikamrater att kommunens ekonomi är så stabil och ligger på en sådan nivå att de vill sänka skatten.

"Sammantaget har vårt arbete skapat en mycket stabil ekonomisk plattform som de kommande åren ger oss ett överskott samtidigt som vi kan tillföra verksamheterna tillräckliga resurser", skriver han i ett mejl till Mitt i.

Förslaget är att sänka skatten med 30 öre per intjänad hundralapp och frågan ska upp i kommunstyrelsen för beslut den 10 juni.

"I en sådant läge är det högst rimligt att en del av detta överskott går tillbaka till skattebetalarna. Det är ju deras pengar", skriver Olov Holst vidare. 

Han menar att skattesänkningen inte påverkar kommunens välfärdsverksamheter.

I våras drogs det ner på öppettiderna och personal på biblioteket i Märsta. Det är inget som påverkas när styret nu ser ett bättre ekonomiskt läge.

"I dagsläget är det inte aktuellt att återgå till tidigare öppettider. Att ha öppet med alla de kostnader det innebär när så få besöker biblioteket är ett exempel på när skattebetalarnas pengar inte används effektivt", skriver Olov Holst.

Vill se välfärdssatsningar

Socialdemokraterna i Sigtuna är kritiska till förslaget.

Varför ska man sänka skatten när man bland annat har många outbildade lärare och Kulturskolan har dragit ner?

– Vi tycker inte att man ska sänka skatten, säger Ann Bly Lässman, ordförande.

Ann Bly Lässman , ordförande i Socialdemokraterna Sigtuna vill inte sänka kommunskatten.

Ann Bly Lässman , ordförande i Socialdemokraterna Sigtuna vill inte sänka kommunskatten.

Privat

Hon ser andra alternativ.

– Varför ska man sänka skatten när man bland annat har många outbildade lärare och Kulturskolan har dragit ner? Vi tycker att man ska lägga pengar på välfärden i stället för att alla själv ska betala för sig, säger hon.

Biblioteket i Märsta fick minskade öppettider och nedskärningar i personal efter budgetbesparingar. Nu vill kommunens styre sänka skatten.

Biblioteket i Märsta fick minskade öppettider och nedskärningar i personal efter budgetbesparingar. Nu vill kommunens styre sänka skatten.

Malin Lövkvist

Angående biblioteket i Märsta är även det något hon tycker att det hade kunnat satsas på.

– Biblioteken är viktiga för folkbildningen, säger hon.

Om kommunstyrelsen klubbar igenom beslutet om skattesänkningen kommer skatten att sänkas när den nya budgeten klubbas i november.