Nyligen berättade Mitt i om renoveringsplanerna i Svenska kyrkans fastighet på Armfeltsgatan på Gärdet.

Där vill fastighetsägaren byta ut originalköken från 1950-talet som ritades av den välkände arkitekten Peter Celsing.

Planerna har fått kritik från både hyresgäster och den byggnadsantikvarie de anlitat.

–  Det vore faktiskt en kulturhistorisk katastrof om de här köken åker ut. Och oavsett vad man tycker om de kulturhistoriska värdena är det hål i huvudet ur ett hållbarhetsperspektiv att riva ut fungerande inredning, sa byggnadsantikvarien Vicki Wenander till Mitt i i slutet av oktober.

I fastigheten på Armfeltsgatan, som är blåklassad, ligger Olaus Petri kyrka. Här finns även drygt 20 hyresrätter.

I fastigheten på Armfeltsgatan, som är blåklassad, ligger Olaus Petri kyrka. Här finns även drygt 20 hyresrätter.

Pekka Pääkkö

"Fullt funktionsdugliga"

Leif Syrstad (Borgerligt alternativ), ordförande i församlingens arbetsutskott, menade dock att åtgärden var förankrat med antikvarisk kompetens.

”Vi har haft byggnadsantikvarisk kompetens med sedan projektstarten och ingen av de anlitade från tex Tyréns och White arkitekter har sett detta som en katastrof eftersom köken behöver renoveras till modern standard", skrev han i ett mejl till Mitt i i oktober.

Johanna Alton, avdelningschef kulturmiljö på Tyréns.

Johanna Alton, avdelningschef kulturmiljö på Tyréns.

Pressbild/Tyréns

Det stämmer inte, menar Johanna Alton, avdelningschef för kulturmiljö på Tyréns.

– Tyréns var delaktiga i ett antal tidiga förprojekteringsmöten hösten 2021. I den fasen av projektet och det som då planerades var det inte aktuellt att köken skulle bytas ut. Nya vatten- och avloppsledningar skulle dras, men skåp med mera skulle inte påverkas. 

Vad skulle ni ha sagt om fastighetsägaren hade velat byta ut köken då?

– Vi hade avrått från det. Det fanns inget skäl att göra det, de var inte uttjänta utan fullt funktionsdugliga.

Hon säger att Tyréns inte fick fortsatt förtroende i projektet på Armfeltsgatan.

– Hade vi blivit erbjudna att fortsätta hade vi endast kunnat tacka ja om man hade ändrat attityd till bevarande av byggnaden och dess unika värden såsom kök med köksinredning, säger Johanna Alton. 

Oscars församling vill byta ut köksskåpen – men hyresgästerna protesterar.

Oscars församling vill byta ut köksskåpen – men hyresgästerna protesterar.

Pekka Pääkkö

När Mitt i kontaktar White berättar de att de var involverade i en förstudie för cirka fem år sedan, och att det var Tyréns som tog över projektet efter White.

"Efter att alla storheter vägts in och utifrån den information vi fått in kunde vi konstatera att endast mindre delar av köken kunde bevaras", skriver Jan Perotti, antikvarie på White i ett mejl till Mitt i.

Lämnar inte ut utredning

Mitt i har utan resultat begärt att få ta del av fastighetsägarens antikvariska underlag. Leif Syrstad vill inte heller inte svara på varför han – i en kommentar till det planerade bytet av köken – uppgav att Tyréns inte "sett detta som en katastrof".

Han skriver i ett mejl till Mitt i att församlingen är väl medveten om byggnadens värden.

"Oscars församling lät Celsing rita denna fastighet, och det är något vi idag värdesätter och vill förvalta för framtida generationer", skriver han.

Han vidhåller att de befintliga köken inte går att återbruka.

"Vi bedömer att de inte håller för en nedmontering och återmontering. Risken är överhängande att de behöver kasseras trots höga ambitioner, vilket skulle innebära både tid och kostnad som i slutändan blir en hyresnivåfråga".