Två timmar kortare tar det för patienterna som remitteras till SöS-akuten att få vård. Verksamhetschefen Martin Nordberg vill sprida metoden.
Petter Beckman
Ungefär var femte patient som hamnar på Södersjukhusets akutmottagning skickas dit på remiss från vårdcentraler och närakuter.
Fram till förra året skedde ingen kontakt i förväg mellan läkarna på de olika vårdenheterna.
Patienterna bara dök upp – vilket gjorde att det kunde ta timmar innan de fick röntgen, provtagning och andra undersökningar. En del skickades också dit i onödan och hade kunnat få hjälp på annat sätt.
Nu har nya rutiner införts, vilket lett till ordentligt kortade vistelsetider – både för de remitterade patienterna och för andra som ställer sig i kö för att få akutvård.
– Vi är snabbare på bollen, vilket gör att vi kan ge bättre vård, säger Martin Nordberg, läkare och verksamhetschef på SöS-akuten.
– Med snabbare genomströmning blir det färre patienter åt gången, vilket gör att vi kan ge dem bättre vård, säger Martin Nordberg.
Petter Beckman
Sommaren 2024 startades ett pilotförsök som innebar att vårdcentralsläkaren först ringde ett kort telefonsamtal till en specialistläkare på SöS-akuten, som hjälpte till att bedöma vårdbehovet för patienten.
Kunde stå beredda
– Det ledde till att en del av patienterna inte behövde komma hit. Och de som kom till oss fick snabbare hjälp, eftersom vi kunde stå beredda med en färdig röntgenremiss till exempel, berättar Martin Nordberg.
Målet är att få ner vistelsetiden till fyra timmar. Dit är det ganska långt kvar idag.
Petter Beckman
Arbetsmetoden har nu gjorts till en del av ordinarie verksamhet på Södersjukhuset. Alla akutsjukhus i länet har också fått i uppdrag att utveckla ett liknande stöd till vårdcentralerna.
I snitt minskade vistelsetiden på SöS-akuten med två timmar för de remitterade patienterna under försökstiden. För alla patienter som sökte sig dit kortades tiden med en timme i genomsnitt. En del av det går att koppla till den nya telefonrutinen, menar Martin Nordberg.
Risken minskar
– Jag ser också framför mig att vi har en klart större effekt om ett år, säger han.
Läkarna på de 13 vårdcentaler och närakuter som deltog i försöket var också nöjda.
– Det som mest uppskattades var att de kunde stämma av sina bedömningar och bolla fall med en specialistläkare. Det har gjort att fler patienter får vård på rätt nivå och att risken att missa något allvarligt minskar, säger Martin Nordberg.