I nästan alla delområden i Enskede-Årsta-Vantör har kötiderna till vanliga hyresrätter ökat de senaste fyra åren. Rågsved och Bandhagen sticker ut – här minskar den i stället. Men i Bandhagen är det enbart en minskning om man räknar med nyproducerade hyresrätter som i snitt har dubbelt så hög hyra som dem i det befintliga beståndet. Annars ökar kötiden även där, och är 12,6 år. I hela stadsdelen minskar dock kötiden om man tittar på samtliga förmedlade lägenheter – från 11,1 år 2021, till 9,9 år förra året.

Hanna Söderhäll bor i en nyproducerad hyresrätt i Bandhagen tillsammans med sin sambo.

Hanna Söderhäll bor i en nyproducerad hyresrätt i Bandhagen tillsammans med sin sambo.

Mimmi Epstein

Hanna Söderhäll bor i ett nybyggt hus i Bandhagen tillsammans med sin sambo. Hyran är lite för hög för dem och de försöker byta lägenheten mot en billigare.

– Hyran har höjts de senaste åren. Nu betalar vi 11 000 för 51 kvadratmeter. Det funkar fortfarande för oss, men vi vill gärna byta den mot något lite större och billigare, gärna i söderort, säger Hanna Söderhäll, vars sambo fick lägenheten efter cirka tio år i bostadskön.

Privat kö

Maria-Magdalena Johansson fick sin hyresrätt i Hagsätra efter två års köande – i bostadsbolaget Ikanos privata kö där hon var aktiv och anmälde intresse på många lägenheter. Hon står även i stadens bostadskö sedan tio år tillbaka, men där tog det för lång tid att få något.

– Förhoppningen är att kunna byta till mig något i till exempel Midsommarkransen framöver, säger Maria-Magdalena Johansson.

Maria-Magdalena Johansson bor i en hyresrätt i Hagsätra.

Maria-Magdalena Johansson bor i en hyresrätt i Hagsätra.

Mimmi Epstein

I dag kan man ställa sig i bostadskön den dag man fyller 18 år, och den genomsnittliga kötiden i Stockholm för en vanlig hyresrätt är nio år. I Enskede-Årsta-Vantör är motsvarande tid 9,9 år. Längst kötid i stadsdelen förra året, 17,6 år, var det för att bo i Johanneshov, strax därefter hamnar Årsta och Enskede.

Läge spelar roll

Enligt bostadsförmedlingen är det hyra och läge som avgör efterfrågan på lägenheter. Ju närmare centrala Stockholm – desto längre kötid. Men även "mikroläget" i stadsdelen spelar roll. Närhet till tunnelbana och kommersiell service är attraktivt. Men hur ska man få ner kötiden?

– Vi arbetar för att få igång bostadsbyggandet efter några tuffa år med byggkris – förra året markanvisade vi totalt 1 841 bostäder till allmännyttan, så många bostäder har inte markanvisats på sju år. Vi försöker öka byggtakten och minst hälften av det som byggs ska vara hyresbostäder. För att pressa ner hyrorna med upp till 20 procent byggs Stockholmshusen, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

Han vill även lyfta "stadens generösa tomträttssystem".

–  Vi underlättar för byggaktörer att bygga hyresrätter genom att göra det ekonomiskt förmånligt, där avgäldsunderlaget för hyran av marken endast är mellan 20-25 procent av marknadsvärdet, säger Jan Valeskog (S).