Tre år har gått sedan Växhuset invigde sina lokaler på Lärarvägen 3 i Bro. Hit kommer invånare med psykisk funktionsnedsättning för att växa, umgås och skapa. Därav avsaknaden av bokstaven T i namnet.
Men hur har de första tre åren gått? Då Mitt i besöker verksamheten på nytt är det en av veckans viktigaste dagar: onsdag. Det betyder extra fin fika. Dagen till ära serveras både nybakade kanelbullar och äppelkaka bakade med äpplen från trädgården utanför lokalen.
Eva Lundin är redo för fikat klockan 14. Nybakat kanelbullar är en del av dagens populära stund.
Stefan Källstigen
Den trogne Brobon känner byggnaden som det tidigare äldreboendet Allégården. Här flödar både kreativitet och de goda samtalen.
– Ni borde skriva mer om vad polisen gör i Bro när de är här, man vill veta det, säger en kvinna vid fikabordet.
Det är tydligt att det finns en stolthet över att få visa upp lokalerna och verksamheten. Stämningen är lite högtidlig, samtidigt som den är alldeles vardaglig.
Kenneth Hellbom besöker träffpunkten mer eller mindre varje dag.
Stefan Källstigen
Fikan dukas av och människor försvinner in i allehanda rum.
Kenneth Hellbom träffade tidningen för tre år sen. Han är fortsatt en återkommande gäst i lokalerna. I ena änden av en korridor har han som ett eget rum – här bygger han båtar.
Ett viktigt budskap klär ett rum i lokalerna.
Stefan Källstigen
Kenneth pekar på en bild som visar en båtmodell som föreställer en isbrytare.
– Den där tog ett år. Den jag håller på med nu kommer ta i stort sett lika lång tid, kanske lite mindre, det är lite lättare att bygga skrovet, säger Kenneth Hellbom.
Att bygga båtmodeller är något Kenneth sysslat med till och från hela livet. Den nuvarande modellen, där skrovet börjar ta form, är hans fjärde.
– Jag tycker om det här med båtar. Jag tycker om när det är byggt i trä och att man måste måla allt, allting måste ju målas.
Kenneth Hellbom bygger på sin fjärde båtmodell. Sannolikt kommer modellen ta ungefär ett år att bygga, förklarar han. Därefter vill han ta sig an ett jätteprojekt: Att bygga en modell av Titanic.
Stefan Källstigen
Är det andra här på Växhuset som också bygger båtar eller är du verksamhetens båtbyggare?
– Jag är nog Växhusets båtbyggare, säger Kenneth Hellbom och ler.
Konsten som andrum
I rummet intill Kenneth Hellbom sitter Daniel Grandin. Han hittade till verksamheten för ett och ett halvt år sedan via en kurs i konst.
Framför honom på ett bord ligger mängder med målningar och teckningar.
– Jag höll på lite i skolan absolut, men inte alls sen. Min far är konstnär och är duktig, så jag har väl ärvt det från honom, säger Daniel Grandin.
Daniel Grandin arbetar med perspektivet i en teckning. Han går en konstkurs hos Växhuset, och det var via den kursen han hittade till verksamheten.
Stefan Källstigen
Tidigare blev det ofta att Daniel satt mycket hemma. Han tog sig inte ut på samma sätt som han gör sedan han hittade till Växhuset, berättar han.
– Nu kommer jag ut och träffar folk. Jag kan sitta här och koppla av. Jag har en adhd-diagnos och jag blir enormt stressad av det mesta. Men konsten får mig att koppla av. Jag får ett lugn, jag kan liksom andas ut. Och det är inte mycket grejer i mitt liv där jag kan göra det.
Daniels kylskåpsmagneter är imponerande hantverk. Dessa brukar säljas till Upplands-Brobor vid allehanda evenemang där Växhuset finns med.
Stefan Källstigen
Daniel Grandin beskriver sig själv som nybörjare i förhållande till sin konst, även om han fått mycket positiv feedback från de som sett hans alster.
– Jag är en nybörjare eftersom det är nytt för mig. Och jag provar så mycket olika tekniker. Jag har inte riktigt hittat exakt vad som är jag ännu.
Enhetschefen Anna Samelius pekar på ett gäng påbörjade minimala kylskåpsmagneter som också är en del av Daniel Grandins produktion. Dessa är något som brukar sälja slut snabbt då verksamheten har olika former av evenemang.
Daniel Grandin experimenterar för att hitta sitt konstnärliga uttryck.
Stefan Källstigen
– Vi satt och diskuterade idéer kring vad jag kunde måla, och då fanns lite större magneter som jag började med.
Vad får du för feedback från de som köper magneterna och ser din konst?
– Många säger wow, superfint och är imponerade att jag kan måla så litet.
Öppet: Ett hus att växa i vid psykisk ohälsa
Nu har kommunen öppnat upp och samlat flera delar av sin verksamhet som vänder sig till invånare med psykisk funktionsnedsättning. Mitt i åkte till Bro och besökte ett hus där individer växer, umgås och skapar.
I slutet av oktober invigdes socialpsykiatrins nya lokaler i närheten av pendeltågsstation i Bro. Mitt i fick en tjuvtitt timmarna innan den högtidliga invigningen.
Tobias Svensk och Kenneth Hellbom är två av flera brukare som kontinuerligt besöker träfflokalen, de visar oss runt.
– Här är själva träfflokalen, där vi brukar sitta och pyssla, lyssna på musik och lösa korsord, säger Tobias Svensk.
Han fortsätter snabbt in i ett angränsande rum och pekar med stolt blick på en massagestol.
– Här har vi också vår nya relaxavdelning om man vill gå undan.
Relax och vilorum
Tobias Svensk förklarar att relaxavdelningen, tillsammans med vilorummet, är helt nya i och med öppningen i de nya lokalerna. Dessa två delar har delvis kommit till via brukarrådet där Tobias är aktiv. Rådet syftar till att säkerställa inflytande från den grupp som ska använda det som kommunen erbjuder och bygger upp.
När vi vandrar mellan de olika rummen i huset, som tid-igare huserade Allégårdens äldreboende, så fyller enhetschefen Anna Samelius i:
– Nu ligger vi också bättre till än då vi hade verksam-heten på Fjärilsstigen, hit kan den som vill ta sig både från Kungsängen och Bro.
Anna har redan från början varit tydlig med att hon vill att Tobias och Kenneth ska få visa runt och vara de som står i fokus, ”det är ju deras hus”.
Kenneth byggde bordet
Vi står inne i Växhusets spelrum. Här tittar Tobias uppfodrande på Kenneth Hellbom som fingrar på ett biljardbord som ser relativt orört ut. ”Kenneth, nu får du ta över”.
– Jag har byggt det här tillsammans med en i personalen som heter Inger. Bordet var i tre delar, sen har vi använt 100 procent vax i fogarna för att sätta ihop det, det är byggt helt från scratch det här, berättar Kenneth.
Och så var det det här med namnet Växhuset. Saknas det ett T eller är det medvetet?
De båda guiderna förklarar med självklarhet att namnet kommer av att huset är en plats där de ”växer som människor”.
– När det gäller växhuset så handlar det om att växa som individ och människa. Har man en svacka så kommer man hit och får lite glädje av personalen och de andra brukarna, säger Tobias Svensk.
Målsättning och målgrupp
I lokalerna finns utöver Växhuset även Athena, som är socialpsykiatrins sysselsättningsverksamhet. Den här delen kräver ett biståndsbeslut. Det gör dock inte Växhuset, hit är alla inom målgruppen välkomna.
Vilken är målgruppen och målsättningen? Enhetschefen Anna Samelius: ”Vi vill att folk som sitter hemma och mår dåligt ska hitta hit till oss. De vi vill nå är vuxna med långvarig psykisk funktionsnedsättning.”
Växhusets öppettider
Måndag, onsdag, torsdag och fredag: kl 9-15.
Tisdagar: kl 12-15.
Adress: Lärarvägen 3, Bro