Det bullrar och slamrar i den annars tysta skogen. Här jobbar Donatas Kabalinas och kollegan, under oktober och november. När Mitt i besöker dem är de i full gång med att fylla igen diken.

De har fått i uppdrag av ett fastighetsbolag som i sin tur fått i uppgift av kommunen att anlägga en våtmark här.

Stora planer

Den nya våtmakren ligger bara ett stenkast från Gävsjön, som kommunen har stora planer för. Målet är levande skogsmiljö, som ska restaureras och i förlängningen bli ett friluftsområde.

– Istället för att se ett hav av bladvass kommer man se blomsterängar, betade ytor eller öppna vattenspeglar som vi kan ha på väldigt lång sikt, säger Ann Wahlström, vattenstrateg på Vallentuna kommun.

Förstöra våtmark

Därför passar projektet med våtmarken som Donatas Kabalinas och kollegans utför åt byggföretaget Trinter fastigheter bra in. Företaget kompenserar för ett bygge en bit bort på Zetterlundsslingan i Kragstalund, där de har byggt radhus och lägenheter. Det innebär att de får "ge tillbaka" för mark de gjort åverkan.

Donatas Kabalinas och kollegan genomför kompensationsåtgärden åt Trinter fastigheter.

Donatas Kabalinas och kollegan genomför kompensationsåtgärden åt Trinter fastigheter.

Mikael Andersson

När företaget byggde där fick de tillstånd att exploatera den våtmark som var på platsen, förutsatt att de återställde en annan. Per Sjöberg, vd ville först att kompensationen skulle ske i närheten, det fanns en mosse där som han tänkte att de kunde återväta.

– Tanken var ju att vi skulle göra kompensationen på Byle Mosse. Vi var ute med länsstyrelsen och tittade men de dömde ut vårt förslag för att det inte fanns tillräckligt med vatten på mossen, säger han.

Hade en bättre idé

Det är länsstyrelsen och kommunen som avgör var och hur åtgärder kan ske, sen är det mark- och miljödomstolen som fäller det sista avgörandet.

I det här fallet föreslog kommunen att företaget skulle göra kompensationen i Lövsättra istället. Ifall en kompensationsåtgärd ska vara aktuell så måste den faktiskt hjälpa miljön och djurlivet, och den här typen av fokusflytt är mer aktuell än någonsin.

Gävsjöområdet ska få tillbaka sin forna glans.

Gävsjöområdet ska få tillbaka sin forna glans.

Mikael Andersson

Ett stenkast från Gävsjön byggs den nya stadsdelen Kristineberg för fullt. Målet är att det ska finnas gott om promenadslingor i skogen. Med blomsterängar och öppna vattenspeglar ska det även bli tilltalande för ögat.

– Vi försöker hitta sätt att spara så mycket djur och växter som möjligt. Det vi funderar på i Kristineberg är att man kan göra kompensationsåtgärder i och runt Gävsjön. Det ligger nära, och att man där då restarurerar sjön bland annat, säger Ann Wahlström, vattenstrateg på Vallentuna kommun.

"Fler åtgärder på gång"

Ann Wahlström menar att planerna går bra men långsamt. Kommunen fick tillstånd från mark- och miljödomstolen för restaureringen av Gävsjön i våras.

Nu väntar man på att någon exploatör i Kristineberg ska kunna ta sig an projektet med restaurering av Gävsjön – som en kompensationsåtgärd likt den Trinter fastigheter håller på med.

– Förut gjorde man inga sådana här kompensationer. Om man förstör något nu får man åtgärda något annat, jag tycker det är bra, säger Per Sjöberg.