S-styret är hotat.

Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och de oberoende socialdemokraterna har gått samman och bildar nu den största minoriteten i Botkyrka. Kristdemokraterna satt fram till i går med i Mittensamarbetet.

Ett svek, menar Emanuel Ksiazkiewicz, gruppledare för Socialdemokraterna och fortfarande kommunstyrelsens ordförande i kommunen.

– Jag beklagar att vi åter igen hamnar i en politisk instabil situation i kommunfullmäktige som varken är bra för Botkyrkaborna eller politiken, säger han och riktar extra skarp kritik mot sina forna partikamrater som nu bytt sida.

– Frågan jag ställer mig är vilka politiska förslag som de har gått med på för att kunna ta makten. Har de sagt ja till angiverilagarna? Ska de stänga ned föreningslivet? Skrota klimatfrågorna? Ja, vilka frågor har de sålt för att få makt?

Kritiken: Instabilt

Mittensamarbetet hade precis färdigställt sitt budgetförslag efter veckors arbete. Det arbetet har inte gjorts för intet när de tre partierna i Mittensamarbetet (S, MP och L) fortfarande ämnar presentera ett gemensamt budgetförslag för nästa år. Hur samarbetet blir efter det får framtiden utvisa.

– Vi får se vad som händer. Det är för tidigt att uttala oss om. Jag kan konstatera att vi har arbetat för Mittensamarbetet och det har varit vårt huvudfokus, säger Niklas Gladh, gruppledare för Miljöpartiet.

Nu uppmanar både han och Emanuel Ksiazkiewicz att samtliga partier i Botkyrkas kommunfullmäktige tar sitt förnuft till fånga och verkar för ett "stabilt Botkyrka". Inte för ett "instabilt" sådant.

– Min ambition är att ta ansvar för Botkyrkas bästa, med utsträckta händer till alla politiker som står för just det. Och till dem som inte vill göra sig beroende av SD, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Hur menar du att M:s förslag gör sig beroende av SD? De har lika många mandat som er innan KD lämnade.

– Den stora skillnaden är att deras majoritet inte håller om en eller två av vildarna inte dyker upp på kommunfullmäktige. Då är nuvarande majoriteten större.

Siktet inställt på valvinst 2026

Om Moderaternas alternativ tar makten väntar en tid i opposition för Emanuel Ksiazkiewicz och Socialdemokraterna – en position som de inte haft på nästan 30 år.

Emanuel Ksiazkiewicz ämnar sitta kvar som gruppledare för partiet oavsett vad som händer. Med blicken fast inställd på nästa val.

– Givet opinionssiffrorna går vi för en valseger 2026 och vi gör det med socialdemokratisk politik, säger han.