Våning efter våning, de senaste åren har Skärholmsborna fått se Stockholmshems nya höghus i centrum sakta växa fram. Här i några av lokalerna i bottenvåningen ska Kulturhuset i Skärholmen flytta in sin ungdomsverksamhet Labbet. 

– Det känns jätteroligt att det äntligen blir av, det är väldigt efterlängtat av både ungdomarna och oss som jobbar här, säger Hani Parsi, projektledare för Labbet. 

Hittills har Labbet haft relativt små lokaler på 100 kvadrater där de har haft en musikstudio. 

– Ungdomarna har länge efterfrågat större ytor och fler musikstudios så behovet har varit stort, säger Hani Parsi. 

I de nya lokalerna får de fem gånger den ytan och tre musikstudios. Det innebär att de kan bredda verksamheten så att de ungdomar som vill även kan göra poddar.

– Vi har haft det på prov under våren och det har varit väldigt uppskattat så vi vill fortsätta med det, säger Hani Parsi.

Slås ihop med fritidsgården

En stor skillnad mot tidigare är att Kulturhuset även inleder ett samarbete med stadsdelens fritidsgård som också ska flytta in i lokalerna med sin personal. 

– Det här visar att man verkligen vill satsa på ungdomarna och att de är viktiga, säger Beata Mannheimer, verksamhetschef på Kulturhuset.  

Beata Mannheimer och Hani Parsi visar runt i de nya lokalerna som blir fem gånger så stora. På väggen längst bak ska det vara en scen.

Beata Mannheimer och Hani Parsi visar runt i de nya lokalerna som blir fem gånger så stora. På väggen längst bak ska det vara en scen.

Anna Rönngren

Bygget av den nya lokalen pågår för fullt. Där ska även finnas kök och flera andra rum där de planerar att ha många nya aktiviter. Inför flytten har Kulturhuset pratat med ungdomar i området om vad de vill ha för verksamheter och de har fått många förslag. 

– Många vill ha matlagnings- och bakkurser och läxhjälp, andra vill ha en symaskin och möjlighet att designa sina egna kläder. Men också en konst- och målarverkstad och en skaparverkstad där man kan designa sina egna smycken. Tanken är också att de ska få lära sig programmera data- och tv-spel, säger Hani Parsi. 

Liksom tidigare kommer det även att finnas möjlighet att fotografera och göra film. 

I planeringen har de även tänkt på de ungdomar som har behov av att röra på sig. De har bland annat kontaktat Skärholmens idrottshall angående att ungdomar ska ha möjlighet att komma dit. I planerna finns även ett pingisbord. 

Kulturhuset ska flytta in ungdomsverksamheten i höghuset den 1 december i år. I samband med flytten byter också verksamheten namn, ungdomarna i området har själva fått komma med förslag men vad de ska heta är ännu inte bestämt.