Socialdemokraterna i Region Stockholm gick till val på att införa kvälls- och helgöppet på vårdcentralerna. Det skulle göra det lättare att få en tid, och även avlasta akutsjukhusen.

"Vi vill återigen se en kvälls- och helgöppen vårdcentral i varje stadsdel och i varje del av länet", sade Aida Hadzialic inför valet på Socialdemokraterna i Huddinges webb.

Men nu backar de. Sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi skriver i ett mejl att de skjuter till mer pengar och "tar fram en plan för att se till att varje läkare har ett lagom antal patienter. Vi vill göra detta i nära dialog med professionen, även när det gäller öppettider. Det har alldeles för länge varit så att vårdcentralerna har fått nya uppdrag utan nya resurser".

Hon håller dock inte med om att det handlar om att backa, utan menar att frågan utreds.

Akut brist

Förslaget är dock på tapeten igen, och kommer nu från ambulanssjukvården. I en debattartikel i Dagens medicin uppger en anställd att de kör patienter till akuten som borde ha tagits omhand på vårdcentralerna. Men det finns fler perspektiv: Magnus Isacson, läkare på Ekerö vårdcentral och ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, menar att det är att börja i fel ände, då det är brist på läkare. "Vem skulle bemanna dessa vårdcentraler?" undrar han i ett svar på artikeln.

Först måste de uppdrag som förts över till vårdcentralerna från andra delar av sjukvården finansieras. "Därefter kan vi börja diskutera kvällsöppet" skriver han.

Vill slippa ta ledigt

Men det finns vårdcentraler, om än få, som får ihop ekvationen, till exempel Solna husläkarmottagning i Frösunda och Kry i Gallerian. Kry har öppet till klockan 20 på vardagarna, och till 18 på helgerna.

– Vi ser att det här är något som patienterna vill ha, säger biträdande verksamhetschef Sofie Groth.

De har 21 000 listade patienter. Många av dem jobbar i stan, och vill kunna komma efter jobbet för att slippa ta ledigt för läkarbesök, enligt henne.

Full bemanning

Och för personalen är det bara positivt med olika scheman, det är inga problem att bemanna kvällar och helger:

– Det kräver fler anställda, men å andra sidan kan vi ha fler listade patienter. Och vi är alltid fullbokade.

Hon menar att de avlastar akutmottagningarna, genom att de har lättakut med drop in fyra timmar varje dag.

– Vi erbjuder vård när det behövs och är jättestolta över det, säger Sofie Groth.