Först stängde skolorna. Sedan butikerna, restaurangerna och gymmen.

Men frikyrkan i Farsta centrum höll öppet.

– När allt annat stänger så måste kyrkan vara öppen. För när samhället stänger ner så blir de som är ensamma väldigt mycket ensammare, säger pastor Kim Bergman.

"Många behövde prata"

Det är en sval men solig februarieftermiddag när vi träffar honom utanför Centrumkyrkan i Farsta. Men inne i kyrkan är det varmt.

I mars 2020 bröt coronapandemin ut i Stockholm. I dag, fem år senare kommer Kim Bergman fortfarande ihåg den första tiden när hela staden stängde ned.

– För mig så blev det väldigt tydligt hur kyrkan, men också frikyrkor, är en resurs i civilsamhället. Gud först och Anders Tegnell tvåa, säger han och skrattar.

– Nej, det är väl klart att man inte ska vara dum. Vi följde alla rekommendationer så klart.

Kim Bergman la märke till att det var fler som inte tidigare besökt kyrkan som hittade dit.

– Det var många som uttryckte att det var en vilsam plats att vara på och att man kanske inte hade räknat med att gå till kyrkan en vardag. Många behövde någon att prata med. Vissa tyckte bara att det var skönt att få sitta en stund och byta miljö.

Gud först och Anders Tegnell tvåa.

Öppnade för vaccinering

När vaccinationerna sedan drog i gång och det rådde brist på lokaler slog Kim Bergman än en gång upp dörrarna till Centrumkyrkan.

– Jag hörde helt enkelt av mig till vårdcentralen och sa: "Jag står här med tomma lokaler i centrala Farsta, varför inte använda oss?" Och så nappade de.

Kim Bergman jobbar ensam i kyrkan. Trots det tycker han inte att det var särskilt svårt att hålla andan uppe när pandemin var som värst.

– Nej, det låter lite kaxigt att säga så. Men jag känner att jag är i Guds tjänst när jag får möta människor som har det svårt. Men naturligtvis blir man tyngd av att det är eländigt. Det är som när ett flygplan störtar och de säger att man ska sätta på sin egen syrgasmask först. Sen hjälper du den vid sidan om. Det var den känslan jag hade. Jag kunde inte bara sitta här och vara förtvivlad också.

Vad har du tagit med dig nu fem år senare?

– Jag bär med mig många berättelser och många möten. Det är det som driver mitt arbete, min tjänst. Så det har jag med mig. Och ett överblivet lager med munskydd har vi också, säger Kim Bergman.

Kim Bergman, pastor vid Centrumkyrkan i Farsta.

Kim Bergman, pastor vid Centrumkyrkan i Farsta.

Rebecca Folkesson