Dalenbon Sarah Wiklund vaknade under natten till tisdagen och gick till köket för att ta ett glas vatten.
– Då såg jag en siluett utanför fönstret, säger Sarah Wiklund.
Det visade sig vara en älg som promenerade runt på Täppgränd.
– Den stannade upp och tittade runt, sen vände den och försvann. Jag hann ta en bild inifrån, för jag tänkte att "annars kommer ingen att tro mig", säger Sarah Wiklund som tidigare har sett rådjur och harar i området.
Blev du rädd?
– Nej, inte alls. Jag var ju inomhus. Jag har mött älgar när jag har varit ute och gått också, fast inte i Stockholm. Det gäller att ta det lugnt, säger Sarah Wiklund.
Hon såg älgen lunka iväg mellan Plommongården och parkeringsgaraget.
Om man träffar en älg i ett bostadsområde är det bästa man kan göra att låta den vara, som Sarah gjorde.
– Det kan vara lockande att gå närmare och fota eftersom de är häftiga att se, men det får man göra på håll i så fall. Älgar är tillräckligt stressade av att vara i stadsmiljön, säger Richard West, viltvårds- och skadedjursamordnare på trafikkontoret i Stockholms stad.
Maten lockar
En anledning till att älgar söker sig till bostadsområden är att de äter av vegetationen där, som ofta kommer i gång tidigare än i skogen. Under maj månad får älgkorna dessutom nya kalvar och i och med det blir fjolårskalven ofta bortstött från sin mamma.
– Sannolikt är det så i det här fallet också. Förhoppningsvis hittade den tillbaka, till Nackareservatet skulle jag gissa, säger Richard West.
Älgar på vift i Haninge: "Vilse i kolan"
Den varma starten på året har lockat skogens konung till centrala Haninge.
Men vad gör egentligen älgarna i bostadsområdena?
De senaste veckorna har det delats bilder och videor i sociala medier på älgar som rört sig på bland annat Vallavägen, Eskilsparken och i Handen. Kommunens viltvårdare Christer Berggren berättar att älgarnas besök förekommer med jämna mellanrum och att det har en naturlig förklaring.
– Älgarna äter av vegetationen i bostadsområdena. Värmeknäppen har gjort att det blir varmt i betongen och asfalten. Växtligheten kommer därför i gång tidigare i bostadsområdena än i skogen.
Älgarna är inträngda av stängsel från järnvägar och motorvägar, och har stängslade korridorer för att kunna röra sig mellan olika skogar. Men än så länge är det skralt med mat där.
– Så fort det blir grönt i skogarna försvinner älgarna. De är där maten finns, säger Christer Berggren.
En del älgar har blivit halvtama och kan därför stå kvar och beta när folk närmar sig dem.
– Ser man en älg ska man låta dem vara. Jag har flera gånger sett förskoleklasser närma sig älgar för att fota dem. När jag sett det hända har jag sagt till personalen att låta bli. Har man riktigt otur kan älgen bli rädd och springa över barnen. Man ska ha respekt för älgarna.
Kan älgarna vara farliga?
– De kan göra tjurrusningar mot folk för att skrämma bort dem. Visst händer det att någon får en smäll av en älg ibland, men det är inte vanligt förekommande, säger Christer Berggren.
Viltvårdaren Christer Berggren uppmanar folk att lämna älgarna ifred.
Mostphotos
Förvirrade fjolårskalvar
Under maj månad får älgkorna nya kalvar och i och med det blir fjolårskalven ofta bortstött från sin mamma.
– Älgkon spöar upp de gamla kalvarna så att de ska försvinna. Ofta vill morsorna inte ha med sina gamla kalvar. Fjolårskalvarna kan då bli väldigt vilse i kolan och vet inte var de ska ta vägen. Då kan de dra in i samhället innan de tillslut drar tillbaka till skogen igen, säger Christer Berggren.
Under parningssäsongen är det många älgtjurar som stryker med. Christer berättar att tjurarna har en viss förmåga att ta död på varandra under brunsten. Något som leder till att älgkorna kan bli upp mot 30 år gamla, jämfört med älgtjurarnas medellivslängd på 10 år.
– Varje år hittar vi döda tjurar som har stuckit hål på varandra med hornen. De lever lite farligare, de är som grabbar i övrigt, säger Christer Berggren.
Har man riktigt otur kan älgen bli rädd och springa över barnen.
Korna blir äldre än tjurarna
Älgarä är Sveriges största vilt landlevande djur, och kan väga mellan 200 och 800 kg.
En älgko kan bli 30 år gammal medan tjurarna sällan bli över 10 år. Kalvarna föds i maj-juni.
Älgtjurarna tappar sina horn efter att parningssäsongen avslutats i oktober-november.
Älgarna är större i norra Sverige.
Källa: Sveriges lantbruksuniversitet
"Den stora älgvandringen"
För sjunde året i rad säder SVT "Den stora älgvandringen".
Från 22 april till 8 maj kan man följa vandringen dygnet runt.
Älgarna vandrar mot sommarbetet i Kullberg i Ångermanland.
Förra året ökade tittandet av vandringen med cirka 30 procent.
Källa: SVT
Älgar syns i Haninge.
Privat/Mostphotos