I december förra året hittade tullen flera paket med narkotika på postterminaler runt om i Stockholm. Alla togs i beslag – utom två som fick gå vidare för att locka fram en verklig person bakom det påhittade mottagarnamnet.

I det ena fanns cirka sju kilo cannabisharts, och i det andra – som bestod av en påse för hundmat – sju kilo amfetamin.

När en 38-årig man i väktaruniform hämtade ut paketen följde spanare efter honom till en lägenhet på Gärdet.

– Vi såg att mannen först fotograferade paketen och sedan bar ut försändelserna till en bil som vi följde efter. När han kom ut från lägenheten grep vi honom, säger Kristian Johansson, chef för Tullverkets kriminalenhet Öst, i ett pressmeddelande.

Tullen hittade en knarkcentral i en lägenhet på Gärdet, med utrustning som skrivare och vakuumförpackare.

Tullen hittade en knarkcentral i en lägenhet på Gärdet, med utrustning som skrivare och vakuumförpackare.

Tullverket

Sålde på nätet

Det visade sig att lägenheten på Gärdet var en storskalig knarkcentral. Där fanns utrustning som vaakumförpackare och skrivare, men även stora mängder kokain, amfetamin, MDMA, cannabisharts, metaamfetamin, ecstasy och ketamin samt tiotusentals tabletter av narkotikaklassade läkemedel.

Efter gripandet och fynden i lägenheten har myndigheterna nystat upp en omfattande härva där ytterligare sju män och en kvinna är misstänkta för att ha tagit emot och förpackat narkotika i lägenheter i Bromma, Sundbyberg och Skärholmen.

– Det har varit välorganiserat och drivits som ett vanligt företag, man har haft packningscentraler och hemsidor som säljer, säger Mats Ihlbom, senior åklagare och förundersökningsledare till Mitt i.

Försäljningen har enligt tullen skett på uppdrag av Drugify som är en försäljare av illegala preparat på handelsplatserna Flugsvamp 4.0 och Archetyp på Darknet.

– Vi har hittat omfattande register med köparnas namn och hemadresser. De tar väldiga risker när de ger sig in i affärer med dessa kriminella nätverk. Förutom riskerna med själva narkotikan så kan de bli utsatta för utpressning när deras identiteter är kända, säger Kristian Johansson.

Enligt utredningen rör det sig om tusentals köpare i hela landet.

– Man går uppifrån och ner, och nästa steg är att gå på köparna. Alla som handlar narkotika på nätet riskerar att bli lagförda på det, säger Mats Ihlbom.

Hittade vapen

Enligt Tullverket togs även en stor mängd förfalskade tabletter i beslag. De visade sig innehålla den syntetiska opioden metonitazen, och är mycket farliga, uppger Kristian Johansson.

– Om en missbrukare tar dessa tabletter utan att veta vad de innehåller riskerar de livet. Enligt Rättsmedicinalverket har ett 30-tal personer hittills i år dött av metonitazen.

På fredagen har sammanlagt nio personer åtalats för synnerligen grovt vapenbrott.

I en av ligans lägenheter, i Ursvik i Sundbyberg, hittades tre skjutvapen, bland annat en k-pist och en pistol med ljuddämpare. En av männen åtalas därför även för grovt vapenbrott.

– Jag kommer att yrka på långa fängelsestraff, säger Mats Ihlbom.