Det rör sig om en läkare som arbetat på flera orter i Sverige. Under sin tid i Vallentuna skrev han enligt Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ut stora mängder sömnmedel samt smärtstillande och ångestdämpande preparat till sig själv. Det fick ett apotek att reagera och anmäla honom till Ivo.

Läkaren förklarar, enligt utredningen som Ivo gjort, de stora mängderna sömnmedel med att han tappat bort tidigare uttag.

Den smärtstillande medicinen behövde han eftersom han pendlade långt med långa stillasittande arbetsdagar som gav nacksmärtor. Han fick svårt att hålla träningsrutinerna uppe och hann inte boka någon läkartid till sig själv.

Ivo har också granskat förskrivningar han gjort till patienter, dock inte i Vallentuna.

Ivo slår fast att de inte fick den vård som patientsäkerhetslagen kräver eftersom han skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin, skrev ut preparaten utan undersökning och att det kunde saknas diagnos. Narkotikaklassade läkemedel ska skrivas ut med försiktighet, vilket inte skedde.

När han skrev ut recept till sig själv höll han sig visserligen inom ordinationen och det är inte olagligt med egenförskrivning. Men Ivo bedömer ändå att det är olämpligt och att det är svårt att göra professionella bedömningar av sig själv.