Efter att i maj ha öppnat ett HVB-hem för flickor, tar nu Stockholms stad ett nytt steg och öppnar ett HVB-hem för pojkar mellan 13 och 15 år.
Hemmet har som mål att pojkarna ska kunna fortsätta sina liv som vanligt, med skola och fritidsaktiviteter intakta.
– Det kan vara pojkar som har föräldrar som inte mäktar med, eller som av andra skäl behöver extra stöd från samhället. Det här ska likna en vanlig hemsituation, även om det såklart inte kommer se exakt ut som hemma, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).
Brister på marknaden
Satsningen kommer i en tid då HVB-hemmen är i fokus. Under hösten larmade polisen om att kriminella aktörer är inblandade i driften av flera HVB-hem, och nyligen valde Stockholm att säga upp avtalet med ett hem som fanns med på polisens lista.
Samtidigt har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) under året förbjudit eller återkallat tillståndet för 18 HVB-hem i Sverige.
– Vi ser att vi behöver öppna hem i egen regi för att komplettera den snedvridna marknaden, säger Karin Wanngård.
Hur säkerställer ni att era hem håller måttet?
– Bara att vi har insyn är oerhört viktigt. Det är klart att vi aldrig kan garantera att det inte kan hända saker, men om det gör det, så kan vi åtgärda det på en gång.
En annan fördel är att staden ju inte har något vinstintresse, fortsätter hon.
Att driva HVB-hem i egen regi ger större möjlighet att säkerställa vilka som faktiskt är anställda, att dessa har rätt utbildning, och att barnen får rätt stöd, enligt det rödgröna styret. På bild: Karin Wanngård (S) och Alexander Ojanne (S).
Angie Gray
Nattpersonal: Dyrt – men värt
Enhetschefen Oskar Williamsson berättar att det kommer finnas socionomer som jobbar dag- och kvällstid samt socialpedagoger som jobbar nattetid.
– Vi kommer att ha två personer som är vakna nattetid, vilket är ganska unikt. Det är dyrt, men vi tycker att det är värt det för att kunna möta upp oroliga pojkar.
Oskar Williamsson kommer vara enhetschef på det nya HVB-hemmet.
Angie Gray
Många som kommer till hemmet har kanske tidigare upplevt att ingen orkar med dem, vilket gör att de ofta testar personalen, enligt Oskar. Det ställer höga krav på medarbetarna.
– Då gäller det att bemöta det på ett konsekvent och respektfullt sätt och kunna avgöra när man ska ta diskussionen, och när man ska låta det vara.
Han jämför det med en vanlig familjedynamik.
– Det här kommer vara en tonårsfamilj, fast med åttlingar, säger han med ett leende.