I januari berättade Mitt i om att Lantmännen vill lägga ner silon dit spannmål körs från åkrarna norr om stan.
Men efter 2027 ska den läggas ner. Lantmännen vill att bönderna i stället kör skörden upp till Hargshamn. Och Stockholms stad vill åt marken för att utveckla Frihamnen, bland annat med bostäder.
Risk i orostider
Nu har länsstyrelsen gjort en konsekvensanalys av en nedläggning och avråder från det.
Riskerna är för stora i orostider och det vore därför bättre att skjuta på nedläggning i upp till tio år för att ha tid att hitta ett annat sätt att säkra livsmedelsberedskapen i regionen, menar de.
Länsstyrelsen påpekar att "vi i tider med en orolig omvärld och avsaknad av nationell inriktning och plan för den svenska livsmedelsberedskapen är försiktiga med att ta bort funktioner som har betydelser ur ett totalförsvarsperspektiv, särskilt innan det finns en färdig plan för den svenska livsmedelsberedskapen."
Enkelt att lagra
Tre år efter den fullskaliga invasionen i Ukraina saknas alltså en övergripande kartläggning och analys av landets livsmedelsberedskap. Det arbetet påpekar länsstyrelsen bör börja "skyndsamt".
Spannmålssilon i Frihamnen skulle enligt konsekvensanalysen kunna ge hela länets befolkning mat i 16 dagar. Till stadens invånare skulle spannmålen räcka i 36 dagar.
Spannmål är näringsrikt och enkelt att lagra. De allra flesta av oss skulle kunna leva på enbart spannmål i upp till tre månader utan att få näringsbrist.
Problem för bönder
Konsekvensanalysen pekar också på att regionens bönder lever med snäva marginaler.
De flesta finns i Norrtälje men det finns också stora gårdar i Södertälje, Sigtuna, Vallentuna, Upplands-Bro, Ekerö och Nynäshamn. 70 procent av de åkrar där spannmål odlas ligger på Mälaröarna eller i norrort.
För de senare skulle en nedläggning av silon bli negativ eftersom Lantmännen hänvisar dem till silon i Hargshamn, dit det är längre och dyrare att köra.
Nära hälften av regionens bönder är över 65 år och återväxten underifrån svag med risk för nedläggning av lantbruken och än lägre självförsörjningsgrad i länet. Här bor 23 procent av befolkningen i en region med komplicerad och sårbar infrastruktur. Stängda hamnar, trasiga vägar och broar eller strömavbrott skulle kraftigt försämra tillgången på mat.
Trots det konstaterar länsstyrelsen en bristande förståelse för behovet av att säkra livsmedelsförsörjningen i länet.
Konsekvensanalysen har skickats till försvarsdepartementet. Något möte med departementet om Stockholms livsmedelsberedskap är ännu inte inplanerat.