Uttaget av el i Stockholmsregionen kan nu öka med 15 procent. Det sedan Svenska kraftnät byggt ut och nu kunnat börja använda den del av stomnätet som går mellan Hall utanför Södertälje och Hammarby sjöstad.

Och det behövs. Stockholmsregionen har växt snabbare än nätkapaciteten, och det riskerar att uppstå flaskhalsar som sinkar allt ifrån nya bostadsområden till laddning av elfordon.

– Vissa kommuner har svårt att bygga ut på grund av elbrist. Det handlar också om att kunna få ut mycket el på kort tid, säger Ulrika Hamberg, programledare på Svenska kraftnät.

Fyra mil ledning

Den nya sträckan är fyra mil lång och har kostat tre miljarder kronor att bygga.

– Merparten är luftledningar, som också ger bättre kvalitet för överföring av el, men där det inte går har vi grävt ner kabel, säger hon.

Nu kan mer el distribueras i Stockholm, berättar Ulrika Hamberg vid Svenska kraftnät.

Nu kan mer el distribueras i Stockholm, berättar Ulrika Hamberg vid Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät

Inne i stan är man tvungen att ta till kabel i marken, och till och med borra sig fram.

Så har varit fallet för nya ledningar mellan Anneberg i Danderyd och Hammarby sjöstad, där jätteborren Elektra nu bara har 550 meter kvar på den 13,4 kilometer långa sträckan.

Vissa kommuner har svårt att bygga ut på grund av elbrist

Två stråk

Tunneln är en del av utbyggnaden av det stråk som Svenska kraftnät benämner Stockholms ström, och går mellan Odensala och Hall via Skanstull. Arbetet beräknas vara klart tidigast 2030.

Ett annat stråk, Storstockholm väst, går mellan Hamra och Odensala och Kolbotten norr om Hall, via Överby och Björksätra, och även det beräknas vara färdigutbyggt tidigast 2030.

Tillsammans med de åtgärder som regionnätsbolagen gör kan uttaget av el i stockholmsregionen öka.

Ökad kapacitet

Totalt i regionen handlar det om tio mil nya ledningar, över fyra mil kabel och sex nya stationer. Hela utbyggnaden beräknas kosta cirka 28,5 miljarder kronor.

Kapaciteten i ledningarna ökar till 6 100 megawatt från dagens cirka 3 700 megawatt.

Den årliga förbrukningen i Stockholms län ligger runt 25 terrawattimmar.