Lokaltidningen Mitt i berättade i augusti i fjol att majoriteten i miljö- och klimatnämnden gett dispens, trots utökat strandskydd till 300 meter i området.

Då hade samhällsbyggnadsnämnden redan godkänt rivning av det gamla fritidshuset och bygglov för ett nytt hus på över 500 kvadratmeter, innan strandskyddsfrågan ens var avgjord.

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig då man menade att området har stor betydelse för naturupplevelsen och är en viktig grön kil.

– Visserligen finns ett hus där sedan innan, men det nya skulle bli sex gånger så stort och ha stora fönster mot sjön. Då skulle det upplevas som att man går på privat mark om man går utmed vattnet, säger oppositionsrådet Peter Godlund (MP).

Utökad hemfridszon

Miljö- och klimatnämndens ordförande Jonas Riedel (C) försvarade beslutet med att strandskyddsdispens är en fråga om myndighetsutövning, en rent juridisk fråga. Han var övertygad om att även länsstyrelsen skulle bevilja dispensen.

Men nu har alltså länsstyrelsen upphävt dispensen efter en överklagan från Naturskyddsföreningen.

Skälet är att det nya större huset skulle ha ”en betydligt mer avhållande verkan på allmänheten än den nu befintliga huvudbyggnaden och måste därför anses utöka hemfridszonen gentemot den nu befintliga”.

Dessutom är strandskyddet ett allmänt intresse som är så starkt att utgångspunkten är att det ska ha företräde framför andra allmänna eller enskilda intressen. Därför ska undantag tillämpas med stor restriktivitet, förklarar länsstyrelsen.

En dispens för samma fastighet gick igenom 2021, då utan synpunkter från länsstyrelsen, men bygget påbörjades inte och därmed behövdes en ny dispens. Därför är Jonas Riedel "jätteförvånad" över länsstyrelsens nya beslut.

– Det är ytterst små skillnader och länsstyrelsen hänvisar inte till dem i sitt beslut, säger han.

Kommer det här att påverka era ställningstaganden i liknande fall i framtiden?

– Vi ska lära av det här, framför allt måste vi djupdyka i det och förstå varför länsstyrelsen gjorde en helt annan bedömning nu än för några år sedan.

Kan överklagas

Lars Olson, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Sollentuna, är glad att det visade sig att det fanns tveksamheter i kommunens hantering och att det fanns fog att överklaga beslutet.

– Det är förståeligt att fastighetsägare vill kunna utnyttja sitt markinnehav så mycket som möjligt, då är det extra viktigt att myndighetsbeslut följer enhetliga linjer och är förutsägbara, säger han.

Hur det till slut går med strandsskyddsdispensen i Rösjön återstår att se. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen. Lokaltidningen Mitt i har sökt fastighetsägaren, men inte fått svar.