– Folk kommer med bilar eller till fots, stannar till några minuter, köper av ungdomarna och drar direkt. Det sker på helger och sena kvällar. Fullt synligt, säger en granne, som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Den gamla förskolan Brunklövern ligger i ett idylliskt och lugnt villaområde på Brunklövergränd i Backlura, Hässelby norra villastad.

Stängdes för åtta år sedan

Det är åtta år sedan som staden beslutade att stänga förskolan på grund av minskat behov av platser. 2016 lämnade de sista barnen. För några år sedan började boende hitta rester av narkotikabruk på tomten, och sedan 2021 har grannar vittnat om hur knark säljs på tomten.

Den före detta förskolan Brunklövern i Backlura i Hässelby norra villastad har stått tom i snart åtta år.

Den före detta förskolan Brunklövern i Backlura i Hässelby norra villastad har stått tom i snart åtta år.

Stefan Källstigen

Några av dem besökte sommaren 2022 Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd och beskrev då stökigheter och knarkförsäljning.

– Vi var tydliga och tog beslut att lösa situationen, att det här "narkotikafästet" skulle bort. Det är jättedåligt skött om problemen fortsatt, säger Bo Arkelsten (M), som klev av som stadsdelsnämndens ordförande efter valförlusten 2022.

Fönsterrutor krossas

Stadsdelsnämnden hade under 2022 kontakt med både polisen och boende nära förskolan som hade koll på "narkotikatrafiken", som Arkelsten uttrycker det.

Efter ett tag började fönsterrutor krossas på byggnaderna.

Bo Arkelsten (M) klev av som ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd vid årsskiftet efter valförlusten hösten 2022.

Bo Arkelsten (M) klev av som ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd vid årsskiftet efter valförlusten hösten 2022.

Ewa Malmsten Nordell

– Våra budskap har varit tydliga till polisen. De ska ta de som brukar narkotika där. Vi satte fältassistenterna att besöka tomten flera kvällar i veckan, säger Arkelsten.

Lisa Carlsson (S), stadsdelsnämndens nuvarande ordförande, delar inte grannarnas bild utan hävdar att det blivit lugnare på tomten.

– Sedan kan det ske incidenter där, men det följer polisen upp direkt i så fall. Det är alltjämt en obemannad plats och det är klart att folk kanske söker sig dit för att göra det man inte ska göra.

Privata aktörer intresserade

Det ska vara tonåringar i 15-årsåldern som säljer, enligt boende.

– Jag har hittat redline-påsar och marijuana på tomten helt synligt. Det säljs hela tiden, säger en person i området till Mitt i.

Läs mer: Förskolan har stått tom i sju år – inga nya besked

Kommunala fastighetsbolaget Sisab som äger Brunklövern har sedan tidigare fått intresseanmälningar från privata aktörer som vill hyra eller köpa lokalerna för annan verksamhet än skola, men utan att Sisab gått dem till mötes.

Inte främmande för att låta lokalerna stå tomma

Lisa Carlsson påpekar att barnkullarna på sikt kan öka igen.

– Under den närmaste framtiden kommer barnantalet fortsatt vara lågt. Men skulle barnunderlaget öka igen på sikt är det bra att det finns tillgängliga förskolelokaler. Det tror jag också föräldrar i området uppskattar.

Lisa Carlsson (S), Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds ordförande.

Lisa Carlsson (S), Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds ordförande.

Johan Lidemark

– Men det ska sjävklart vara lugnt och tryggt på platsen.

Inte gratis för skattebetalarna

Sett till Sisabs hyresnivåer för fastigheten, som Mitt i sedan tidigare tagit del av, hade staden kunnat få in minst dem miljoner kronor i hyresintäkter om man valt att hyra ut Brunklövern externt sedan 2016.

– Tyvärr har vi inte hittat någon ny hyresgäst, men sökandet fortsätter genom dialog med stadens olika verksamheter, säger Sisabs kommunikationschef Thomas Pella Bergsell .