Bostadsbristen för Stockholms studenter är på väg att byggas bort. Över 7 600 nya studentbostäder har tillkommit i Stockholmsregionen sedan 2010. Det är en ökning med 50 procent.

Idag finns nya studentlägenheter i Albano nära Stockholms universitet med omedelbar inflyttning – för den som kan betala runt 8 000 kronor i månaden.

Snittet i nyproduktionen ligger runt 7 000 för en etta.

– För att ha råd med nyproduktion krävs idag att du jobbar vid sidan av studierna, säger Linda Lövgren på konsultföretaget WSP som granskat studentbostadsmarknaden på uppdrag av Region Stockholm.

WSP uppskattar att det finns runt 13 500 studenter i Stockholmsområdet som har behov av en studentbostad men som inte råd med hyran, eftersom de inte jobbar.

– Men det är ändå en stor skillnad mot tidigare, det har byggts väldigt mycket och kötiderna har minskat, medger Linda Lövgren.

"Fortfarande lång väntan"

44 procent av studentlägenheterna som förmedlades 2022 gick till någon som stått i kö ett år eller mindre. 2017 var motsvarande andel 12 procent. För att få ett rum i studentkorridor krävs idag en väntetid på i snitt 0,7 år. En etta går att få på den dubbla tiden, runt 1,5 år.

Regionrådet Gustav Hemming (C) tycker inte att det räcker att bygga nytt. Kostnaderna måste också sänkas, menar han.

Regionrådet Gustav Hemming (C) tycker inte att det räcker att bygga nytt. Kostnaderna måste också sänkas, menar han.

Pekka Pääkkö

– Det här är förstås jättebra och en följd av tidigare kraftsamlingar. Men för en student är tre terminer fortfarande en lång väntan. Och mer än hälften av studenterna har inte råd att efterfråga det som byggs, säger Gustav Hemming (C), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Nästan bara stockholmare

Faran, menar Gustav Hemming, är att Stockholms världsledande lärosäten, som KI och KTH, får svårt att rekrytera internationella studenter eller studenter från andra orter i Sverige.

– Det handlar ofta om väldigt tuffa utbildningar och man kan inte förutsätta att studenterna ska ha tid att jobba vid sidan av, säger han.

Runt 80 procent av alla som bor i studentbostäderna i Stockholms län är också uppvuxna i regionen, visar WSP:s genomgång. Många av lärosätena har en mycket stor övervikt av stockholmare.

Sofia Holmdahl, ordförande för Stockholms studentkårer, är oroad.

– Det är tydligt att många väljer bort Stockholm för att det inte finns bostäder. Våra lärosäten vill ju ha de bästa studenterna, och alla de bästa studenterna är inte från Stockholm, säger hon.

Sofia Holmdahl, ordförande för Stockholms studentkårer, SSCO, konstaterar att alltför många bor kvar i sina studentbostäder trots att de har pluggat klart.

Sofia Holmdahl, ordförande för Stockholms studentkårer, SSCO, konstaterar att alltför många bor kvar i sina studentbostäder trots att de har pluggat klart.

Pressbild

Sofia Holmdahl och Gustav Hemming är till stor de överens om vad som behövs: bättre kontroller av att de som bor i studentlägenheterna faktiskt studerar. Det skulle kunna frigöra många av de billigare studentbostäderna till dem med störst behov.

"20-30 procent billigare"

– Väldigt många försöker dra ut på tiden i studentbostäderna genom att fortsätta anmäla sig till strökurser, fast de har tagit sin examen, säger Sofia Holmdahl.

Gustav Hemming vill även se lättnader i byggreglerna för en del av beståndet, bland annat när det gäller tillgänglighetsanpassning och brandskydd.

– Så har man gjort i Finland. Det skulle kunna pressa kostnaderna med 20-30 procent. Så länge det är så dyrt att bygga löser inte fler studentlägenheter hela problemet, säger Gustav Hemming.