De senaste fyra åren har Lidingö varit en av de kommuner som legat i topp i landet i Svenskt näringslivs rankning över hur företagarna uppfattar företagsklimatet.
Men i år hände någonting. Lidingö rasade 51 placeringar och fick det sämsta resultatet på 22 år.
– Vi tar förstås det här på stort allvar. Och helt ärligt är det svårt att förstå vad det beror på. Resultatet är helt enkelt inte tillräckligt bra, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).
Reagerat starkt
139 företagare har besvarat enkäten på Lidingö i år, vilket bara är 37 procent av de totalt 400 företagare som fått hem den. Den skickas till aktörer inom alla branscher och på bred front är de svarande mindre nöjda. Handelsbranschen – 11 procent av de svarande – ger det lägsta betyget.
Pekka Pääkkö
– Handelsbranschen är inte riktigt uppe på ett godtagbart betyg. Inom andra branscher är resultatet lägre men godtagbart. Men det är en stor förändring från ett år till ett annat även inom exempelvis industrin och byggsektorn, säger Jessica Drugge vid Svenskt näringsliv.
– Vi får en hel del frågor från tjänstemän och politiker på Lidingö som har reagerat på det här.
Flera som besvarat enkäten vill att Lidingös politiker ska förstå företagandet bättre. De önskar även en bättre dialog med kommunen. Men i en mätning som Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Stockholm business alliance gick ut med i april hamnade Lidingö i topp vad gäller kommuners myndighetsutövning gentemot näringslivet, påminner Daniel Källenfors.
Har ni några teorier om vad det här rör sig om?
– En hypotes är att vi hade problem med Lidingöbanan när undersökningen gjordes. Det fanns en stor irritation hos företagarna kring det, säger Daniel Källenfors.
Kollektivtrafiken kan sinka
Föreningen Lidingö näringsliv tror också att kollektivtrafik kan ha med saken att göra.
– Vi har utmaningar med Lidingöbanan, tvärförbindelser och indragna bussar. Men vi behöver mer fakta på bordet. Staden har arbetat mycket med service och bemötande, säger Katarina Palmstierna, ordförande i föreningen.
– Sedan måste ett bra företagsliv ha tillväxt – och det är någonting vi behöver jobba mycket mer för.
Finns det något som står i vägen för tillväxt?
– Nej, men vi bör kroka arm med politiken. Vi kommer att skapa ett förbättringsprogram tillsammans med dem, när vi fått reda på fakta. Alla är ju ledsna och besvikna – ingen vill ha det så här.
Katarina Palmstierna tror att företagare i Lidingös närcentrum är mindre nöjda än de i centrum, eftersom företagare i Lidingö centrum har stort stöd av centrumägaren Grosvenor.
Pekka Pääkkö
”Ingen överraskning”
Gabor Sebastiani, gruppledare för C på Lidingö, menar att en orsak kan vara att fastighetsbolag inte får bygglov för hyresrätter och att ytor för att bedriva verksamhet har försvunnit. Arbetet med den nya översiktsplanen har företagarna heller inte bjudits in att delta i, menar han.
Enligt Daniel Källenfors stämmer det att ytor har försvunnit i Gåshaga och Dalénum.
– Min motfråga till C blir då vilka grönområden de vill bygga ut som industrimark? Vad gäller översiktsplanen har vi samråd och granskning just för att bjuda in företag, föreningar och Lidingöbor.
Även Stockholms stad föll i rankningen. Fran plats 93 till 107, det vill säga 14 placeringar.