För första gången någonsin arrangerade Värmeverket Linje 13-festivalen, en tre veckor lång kultur- och idrottsfestival för barn och unga. Allt från panelsamtal och dans till graffitimålning och rap har funnits tillgängligt att testa på gratis för deltagarna.

– Första dagarna var jag nervös, vi har ju aldrig gjort något liknande innan och vi visste inte hur det skulle tas emot. Men vi har fått sjukt bra gensvar från målgruppen och det har överträffat alla förväntningar.

Mitt i har tidigare skrivit om festivalen och hur den skulle ersätta 127-festivalen, som arrangerades senast 2020. Den populära sommarfesten lades ned i samband med att den ideella föreningen som drev den gick i konkurs och föreningens ekonomiansvarige dömdes till fängelse för bokföringsbrott.

– När man väl sett behoven som finns här ute går det inte att bortse från dem, säger Fares Hamed, ansvarig för Linje 13-festivalen och "director of talent and impact" på Värmeverket.

– När man väl sett behoven som finns här ute går det inte att bortse från dem, säger Fares Hamed, ansvarig för Linje 13-festivalen och "director of talent and impact" på Värmeverket.

Angie Gray

Det goda finns kvar

Fares Hamed trycker på att behovet hos barn och unga i stadsdelen inte försvann – bara för att 127-festivalen gjorde det.

– Allt det goda som har skett och alla goda som var inblandade i det, allt det finns ju kvar. Det behövs bara väckas igen för behovet är supertydligt.

Just nu håller han på att sammanställa statistik över hur veckorna har gått, hur många och vilka som har kommit. Men än så länge är det en siffra som han anser är särskilt uppseendeväckande.

Marcus Erichs Lång/Theo Hedlund

– Hittills så visar statistiken att det här har varit den första gången majoriteten av besökarna fått interagera med den kreativa sektorn. Det är en helt sjuk siffra och visar på behoven som finns här ute. Nu har vi tagit risken och gjort det här nästan helt med egna medel så jag hoppas att det visar staden att det behövs mer av sådant här.

Kidsen är inte lata

Under Mitt i:s besök på festivalen så var det bland annat några som provade att producera musik i studion och en person som pysslade i syateljen. Fares menar att många har en felaktig bild av den unga generationen.

Olika typer av dans var en återkommande programpunkt under Linje 13-festivalen.

Olika typer av dans var en återkommande programpunkt under Linje 13-festivalen.

Marcus Erichs Lång/Theo Hedlund

– Folk brukar säga att kidsen i den här generationen är lata men det är så långt ifrån sanningen. Viljan att testa saker finns verkligen, men det är så sjukt svårt att bli något som du inte kan se. Det är därför det är så najs att få möjligheten att exponera unga för den kreativa sektorn.

Blir det någon festival nästa år?

– Vi håller fortfarande på att landa och vi har nog ett tydligare svar i augusti, men klart är i alla fall att någon måste göra det. Det finns ett gap som vi kände oss tvungna att fylla. Jag hoppas att kommunen och politikerna steppar upp när de ser att vi har haft runt 150 barnfamiljer här varje dag som kanske inte har råd att ta sig utanför stadsdelen. Vi måste kraftsamla ihop och se över hur vi kan göra det här tillsammans.