Det uppmärksammade mordet där en mamma tog livet av sin dotter och skadade sin son skedde i Vallentuna i september förra året.

Livstids fängelse för mord och mordförsök blev straffet för kvinnan när Attunda tingsrätt dömde henne för tre månader sedan.

– Jag är inte är förvånad med hänsyn till åklagarens yrkande och att den rättspsykiatriska utredning som gjorts i målet inte utvisade att det förelåg en allvarlig psykisk störning då eller i dag. Däremot har hon synpunkter på den medicinska utredning och det är något som får avhandlas i nästa instans, sa mammans försvarsadvokagt Johan Ödlund till Mitt i Vallentuna i samband med att tingsrättsdomen föll.

Ville få rättspykiatrisk vård

Kvinnan nekade och överklagade domen till hovrätten. Hon ville frikännas och även slippa betala skadestånd till sin son som överlevde mordförsöket och sin exman, pappa till sonen och den mördade dottern. Om hon ändå dömdes ville hon få rättpsykiatrisk vård eller ett lindrigare straff. Dessutom ville hon att hovrätten skulle be Socialstyrelsen yttra sig om den rättspsykiatriska undersökning som gjordes på henne och som kom fram till att hon varit tillräckligt medveten om vad hon gjorde mot sina barn för att kunna ställas till svars för det.

Nu har hovrättens dom kommit med vittnesmål från läkare som inte såg tecken på att hon skulle vara psykotisk.

Hovrätten slår fast tingsrättens bedömning att hon förstod vad hon gjorde och därför kan dömas. Hovrätten ser inga förmildrande omständigheter och fastslår straffet livstids fängelse samt skadestånd på 470 000 kronor till sonen och 190 000 kronor till pappan.