Partiet tar upp frågan i en skrivelse till utbildningsnämnden i morgon.

– Jag gör regelbundet besök i våra skolor och för några veckor sedan blev jag uppmärksammad på att det har varit stökigt på Östra Reals skolgård. Enligt skolan har det kastats sten och smällare, och man har satt in väktare, säger Jan Jönsson, oppositionsborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholm.

"Samverkan har fallerat"

Enligt den information Jan Jönsson har fått handlar det om att mellanstadieelever från grundskolor i området kommer till Östra Real och "härjar".

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt, det här är små elever ska vara på sin egen skolgård.

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd.

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd.

Tom M Kronestedt

Jan Jönsson menar att skolan inte har lyckats engagera stadsdelens fältassistenter i frågan, och att det i sin tur beror på organisatoriska problem i den nya stadsdelsförvaltningen.

– Det är en given uppgift för fältarna. Men i samband med sammanslagningen av stadsdelarna Östermalm och Norrmalm har samverkan fallerat när viktiga forum mellan rektorer, fältare och polisen försvann.

Vad beror det på?

– Vi har sett det tidigare när vi har slagit ihop stadsdelar i Stockholm, att strukturer faller när det kommer in nya personer på nya poster. Det blir också lite för stort om man drar ihop alla skolor i hela Norra innerstaden. Man har ännu inte hittat ett bra forum för det lokala, säger Jan Jönsson.

I skrivelsen till utbildningsnämnden utvecklar han resonemanget:

"Flera av skolorna på Östermalm uppfattar att det fungerade bättre då socialtjänst med familjeenhet, och fältassistenter var placerade på Garnisonen".

Mitt i har sökt ledningen på Östra Real.