Lokföraren Carina Byström står på perrongen på Stockholm city och väntar på att lösa av kollegan på pendeltåget mot Västerhaninge.

Prick klockan 14.21 ska det avgå.

Hon har inte så många arbetspass kvar hos MTR, som kör pendeltågen för SL:s räkning.

– Jag vill inte vara ensam ansvarig för 1 800 resenärer i ett fullsatt tåg, säger hon.

De tågvärdar som finns på tågen idag ska ersättas med kameror vid dörrarna. Av- och påstigning övervakas av lokföraren via monitorer i hytten.

– Det är inte att övervaka dörrarna som är problemet, utan att man är ensam om något händer, säger hon.

Så nu är 25 år i förarhytten på Stockholms pendeltåg slut. Carina Byström kommer istället att köra fjärrtåg för ett annat tågbolag.

Brist på lokförare

Och det har inte varit svårt att hitta ett nytt jobb. Det råder brist på lokförare. Pensionsavgångar är en anledning. En annan att lokförarutbildningarna låg nere under pandemin.

Lokförare vittnar nu om att de beordras övertid och har svårt att få ta ledigt, på grund av personalbrist.

– Det är ett branschproblem, men när det gäller pendeltågen ligger vi relativt bra till, säger Carl Fredrik Johansson, presschef vid MTR.

Ökad stress

Men för Carina Byström är det säkerheten som avgjort, och stressen över att vara ensam om något händer.

Det kan vara allt ifrån en nedriven kontaktledning långt ute på linjen med ett tåg som blir stående i timmar, till sjukdomsfall och andra incidenter.

Långa tåg består av två fordon. Tågvärden befinner sig i den bakre vagnen och föraren i den främre. De kan då hantera de situationer som uppstår i var sin vagn, förklarar Carina Byström.

Farligt och otryggt

Om hon ska ta sig till den bakre vagnen måste hon ut på banvallen.

– Utan kontaktledning laddar fordonet ur, och man kan inte använda högtalarna för att informera resenärerna. Och de mobila team som de tänkt ska kunna komma till undsättning kan inte närma sig tåget en sådan gång.

Hon tycker att tryggheten både för henne, och för resenärerna, blir sämre. Till exempel har lokföraren inte möjlighet att hålla koll på de kameror som finns inne i tågen, för att upptäcka om det till exempel är stökigt, utan det är tågvärdarna som gör det och slår larm, berättar hon.

100 under utbildning

Sedan början av 2021 har MTR rekryterat runt 400 lokförare, främst till Mälartåg som numera körs av dem.

Men det behövs fler, och under hösten startar flera lokförarutbildningar för närmare 100 personer vid företaget.

Dock är det en del lokförare som även är handledare, som av säkerhetsskäl inte vill övningsköra med elever utan tågvärd ombord. Men kanske hamnar man inte i det läget.

Vid ett maktskifte i regionen kan beslutet att avskaffa tågvärdarna komma att rivas upp.

– Det hoppas jag verkligen, för mina kollegors skull, och resenärernas, säger Carina Byström.