"Som natt och dag". "En otrolig skillnad". Så beskriver poliser i yttre tjänst, som Mitt i träffar i Rågsveds centrum, området sedan den nya lagen om vistelseförbud trädde i kraft den första februari i år. Sedan dess får personer beläggas med vistelseförbud om de allvarligt hotar tryggheten i ett område genom att främja brott, eller om det finns risk att de använder skjutvapen eller sprängämnen.
Lokalpolisen Mikael Sundberg säger att vändningen skedde "i princip omedelbart" i samband med att vistelseförbudet infördes. Fem personer har portats från centrala Rågsved fram till mitten av augusti. I samma veva greps fyra andra personer, misstänkta för narkotikabrott, som nu sitter häktade.
– Några få individer kan göra stor skillnad. Vi har sett att det blivit lite stökigare på andra platser i området men inte alls i motsvarande utsträckning, säger Mikael Sundberg.
Flera som arbetar i centrum märker skillnad.
– Det har hänt något de senaste veckorna. Haschförsäljhningen är borta härifrån, det är lugnare. Vi kan andas ut, säger en person som vill vara anonym.
En annan verksam i centrum tycker att det är för tidigt att se några effekter, eftersom det generellt är lugnare på vinterhalvåret.
"Tagit tillbaka centrum"
Förra veckan besökte justitieminister Gunnar Strömmer (M) Rågsveds näringsidkare i sällskap av lokalpolisen.
– Jag har fått beskrivet för mig att "vanliga" medborgare har tagit tillbaka centrum; barnfamiljer och andra som tidigare undvikit platsen har kommit tillbaka. Näringsidkare säger att det har blivit lugnt och tryggt. Det är väldigt glädjande att höra, säger Gunnar Strömmer.
Straffet om någon överträder ett vistelseförbud kan bli allt från böter till fängelse. Ministern menar att det ligger på polisen att identifiera rätt perosner, ofta de som driver narkotikahandel.
– Den omedelbara och påtagliga effekten av förbudet är att de håller sig borta. Det innebär att barn och unga blir mindre exponerade för öppen narkotikahandel, vilket är brottsförebyggande i sig. Sedan får man vara realist, vad som blir den bestående effekten av den nya lagen vet vi inte än. Förbudet är viktigt att kombinera med andra insatser, som till exempel kameraövervakning, säger han.
"Känns inhumant"
Annelie Månsson jobbar på Folkets hus i Rågsved och har lagt märke till att det inte är samma gäng i centrum på dagarna som det brukar längre.
Annelie Månsson arbetar på Nya Folkets hus i Rågsved.
Mimmi Epstein
– Men jag vet inte om jag tror på metoden. Ibland tror jag att det är bättre att se faran än att gömma undan den. Jag tycker också att det känns lite inhumant, ska man inte försöka hjälpa personerna i stället? Vi som samlingslokal har inte haft några problem med stök, säger Annelie Månsson.