Under de senaste åren har företagens "massflykt från Kista" varit ett flitigt återkommande ämne bland politiker och i media.

Storspelare som IBM, Fujitsu, Coor, KTH och Stockholms universitet har meddelat att de ska lämna området, samtidigt som exempelvis Tele2 förlängt sitt kontrakt på platsen.

Konkreta siffror på hur vakansgraden egentligen ser ut har varit svåra att få fram.

Enligt analysföretaget Cushman & Wakefield låg den på 36 procent i höstas, men det var innan Ericsson sa upp kontorsytor på 33 000 kvadratmeter, och innan flera andra företag meddelat sina flyttar.

Lite senare i år väntas ny statistik komma.

"Genuint orolig"

När oppositionsborgarråd Christofer Fjellner (M) och bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) besökte Kista för ett tag sedan var det präglat av en stark oro.

Många bra saker planeras visserligen hända i framtiden, men det saknas krisinsikt här och nu, menar de.

– Jag har varit genuint orolig för Kista länge, och jag upplever att styrande politiker inte ens vill se, erkänna eller prata om problemet. Över en tredjedel av lokalerna står tomma, fler än i någon annan stadsdel i Stockholm, Göteborg eller Malmö. När vi tar upp det kallar styret det för "svartmålning". Men om det fortsätter så här kommer det kanske att var för sent, säger Christofer Fjellner.

Det går att rädda Kista, men då måste något göras här och nu – framför allt kopplat till tryggheten, menar Benjamin Dousa och Christofer Fjellner.

Det går att rädda Kista, men då måste något göras här och nu – framför allt kopplat till tryggheten, menar Benjamin Dousa och Christofer Fjellner.

Stefan Källstigen

Lösning: Trygghetsarbete

Det första som bör göras för att vända utvecklingen är att arbeta med tryggheten, menar de.

Enligt Christofer Fjellner uppger flera företag han varit i kontakt med att en upplevd otrygghet bland medarbetarna skulle vara en anledning till att man överväger en flytt.

Dessutom känner sig ungefär en femtedel av invånarna otrygga, enligt stadens egna trygghetsmätningar.

– Ericsson har haft väktare som eskorterat personal till tunnelbanan, samtidigt som staden sparkat 120 av 180 ordningsvakter. Det är en katastrof. Många som bor här uppger att de vill flytta härifrån. Styret måste sätta sig ner och göra en krisplan, direkt. Först kommer krisinsikt – först därefter kommer förändring.

Kan inte en del handla om att företag har fått nya sätt att arbeta på?

– Fler jobbar hemifrån, absolut, men varför är det fler företag som lämnar just Kista än innerstaden och Solna? KTH:s ledning sa att de ville samla sitt campus på en och samma plats, men det faktum att det skedde ett sprängdåd i deras entré för ett par år sedan, och att området är helt öde, spelar så klart stor roll, säger Christofer Fjellner.

Ny kameralag

Från regeringens håll har man gjort mycket för att underlätta ett trygghetsarbete på platsen, enligt Benjamin Dousa.

– Vi har lämnat över hur många verktyg som helst till kommunpolitikerna. Bland annat nu från och med 1 april, när det kommit en ny kameralag som gör att det blir mycket enklare att sätta upp kameror, till exempel. Vi har dock inte sett en tydlig plan alls från staden om att göra det här.

Dousa, som är född och uppvuxen i området, menar att han länge följt Kistas utveckling på nära håll.

– När jag gick i skolan här fick vi se prototyper på Kista Science Tower, och jag minns hur vi alla kände sådant ägarskap över Kista. Företag signade varje månad upp sig på långa hyresavtal. Allt fanns här, och vi var så stolta. Nu är det uppenbart att Kista inte är Europas Silicon Valley längre.

Även Benjamin Dousa menar att politikerna i Stockholm sopar problemen under mattan, någon han menar pågått i "årtionden".

– Nu börjar vi närma oss punkten att det är svårt att bryta den negativa trend som vi är i. Att säga att företag både flyttar in och ut, det går inte. Man måste titta på vilka det är som faktiskt lämnar; några riktigt stora aktörer. Det får stora effekter.

Det har ju varit flera styren under de här åren, bland annat satt du själv som ordförande i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista. Har alla en skuld i det som ni menar har hänt?

– När jag var lokalpolitiker gjorde vi det vi kunde. Vi anställde många ordningsvakter, hade trygghetsvandringar och en nära dialog med polisen. Nu har man sparkat ordningsvakterna och är tillbaka till en projektpolitik där föreningar får bidrag för projekt som går i graven efter något år.

Inte kört

Både Benjamin Dousa och Christofer Fjellner vill dock understryka att de fortfarande tror på Kista som ett ledande område i framtidens Sverige.

– Jag åkte hit i dag inte bara för att jag älskar Kista och kommer härifrån, utan också för att när Kista mår bra, så mår Sverige bra. I grund och botten är det ett enormt viktigt kluster för utveckling, forskning och framtidssektorer som är viktiga för hela landet. Det är absolut inte kört, men vi måste göra allt för att vända utvecklingen, säger Benjamin Dousa.