"Kan ni gissa var Rayan, Caspian och Amir gick i skolan? PS. Varning för igenkänning och skratt! Massa kärlek, Nora Khalil. Gammal elev som ÄLSKADE Grindtorp!!!"
Så avslutar Nora Khalil ett meddelande hon lämnat i bläck i en av böckerna som nu står i hyllorna på Grindtorpsskolans bibliotek. Men det är inte vilken bok som helst, utan hennes alldeles egna debutroman Yani som kretsar kring tre grabbar i Grindtorps högstadie. Om deras livsvillkor och framtidsdrömmar.
– Jag visste inte att hon hade gått på Grindtorp, säger 14-åriga Vanessa Chamoun som går i sjuan på Grindtorpsskolan i Alby.
Nora Khalil har lämnat ett personligt meddelande i böckerna som står i skolbiblioteket.
Albin Tingstedt
Hon och kompisen Emilia-Cherith Akum Nouck, 14, har båda läst Yani och uppföljaren Abow.
Och precis som Nora Khalil utlovade; igenkänningen är hög. Det tycker de båda två.
– Det är kul att det finns en bok som utspelar sig i området man bor i. Man känner igen sig, säger Emilia-Cherith Akum Nouck.
Viktigt med inspelningsplatsen
Nora Khalil, 28, nominerades till Augustipriset för Yani, och året därefter fick hon äran att göra ett sommarprogram i P1. Nu fortsätter historien om Nora Khalils succéroman när berättelsen blir tv-serie på SVT och planeras sändas under nästa år.
Inspelningen börjar redan i sommar i Alby, och inte minst på Grindtorpsskolan. Att serien spelas in på de faktiska platserna som berättelsen utspelar sig på är viktigt, tycker Vanessa Chamoun och Emilia-Cherith Akum Nouck.
– Man kan inte spela in någon annanstans – det är viktigt att man är där den utspelar sig. Så är karaktärerna i Alby centrum så ska den spelas in här, säger Vanessa Chamoun.
– Jag hoppas man får se Alby som Nora beskriver det. För hon har gjort det på det sättet det ser ut. Jag tror många kan tro att det bara finns gängkriminella i Alby, men så är det inte, säger Emilia-Cherith Akum Nouck.
Biblioteket blir fritidsgård
För Grindtorpsskolan var det självklart att tacka ja när frågan kom om tv-serien kunde spelas in i deras lokaler.
Boken handlar om vänskap, och det tycker jag att hela Alby representerar
– Boken handlar om vänskap, och det tycker jag att hela Alby representerar. Så jag hoppas verkligen att det kommer återges i serien. Nora har ju också gått på skolan och vi är jättestolta över henne, säger rektor Alexandra Ohlén.
Hon berättar att inspelningsteamet har visat särskilt intresse för ett klassrum. Biblioteket har också varit intressant – men inte för att vara bibliotek.
Grindtorpsskolans bibliotek förvandlas till en fritidsgård under inspelningen.
Albin Tingstedt
– Det tror jag ska vara en fritidsgård, säger Alexandra Ohlén.
Inspelningsteamet fick nämligen inte lov att använda de verkliga fritidsgårdarna i kommunen av Botkyrka kommun. Anledningen var att verksamheten inte fick avbrytas för en filminspelning.
"Hoppas den är precis som i boken"
Vanessa Chamoun och Emilia-Cherith Akum Nouck delar båda samma favoritavsnitt i Yani: när en av huvudkaraktärerna får ett utvisningsbesked och hur de andra två försöker hjälpa honom att inte bli utvisad.
Så nu känner de båda att förväntningarna på den delen i tv-serien är hög.
– Jag hoppas den är precis som i boken. Det finns många serier som gör stor skillnad på boken och serien, säger Vanessa Chamoun.
Tror ni de kommer lyckas med det?
– Ja!
Grindtorpsskolans rektor Alexandra Ohlén hoppas att tv-serien ska ge en fin och rättvis bild av Alby.
Albin Tingstedt
Albypoeten Nora Khalil gör romandebut – med slangord
"Alasas", "cok" eller "amo". Slanget flödar i Nora Khalils debutroman Yani, en berättelse om ungas livsvillkor i Alby. Men också om vikten av en fungerade fritidsgård – en hjärtefråga för den unga författaren.
Albytjejen Nora Khalil har, blott sina 25 år fyllda, många strängar på sin lyra: prisbelönt poet, lärare och nu senast också författare.
Men debutromanens tillkomst var långt ifrån en självklarhet.
– Jag har alltid skrivit korta dikter. Men jag sökte till en skrivarkurs och första dagen insåg jag att jag var den enda från orten. Jag intalade mig själv att jag inte skulle använda ett enda slangord, men redan på den första uppgiften kunde jag inte hålla mig borta från slang, säger hon.
Det här gick inte obemärkt förbi. En kursdeltagare, en vit man i 40-årsåldern, uttryckte högt och tydligt att han kände sig exkluderad av Noras texter.
– För mig var det en stor grej. Shit, här sitter jag en ung kvinna och muslim och har exkluderat en vit man. Det trodde jag var det sista jag skulle lyckas med.
Sista veckan skulle de skriva en novell, och bara för att se hur den här mannen reagerade tryckte hon in så många slangord hon kunde i sin berättelse. Responsen? Han visste inte vem målgruppen var.
– Skrattretande! Men det var där och då som min karaktär föddes.
Till slut satt Nora där med flera sidor av sin berättelse. De fem första skickade hon in till Tensta konsthalls textpris. Redan innan hon förklarats vinnare hade hon blivit kontaktad av en bokförläggare.
Helt på slang
Resultatet heter Yani. Är skriven helt på slang och kretsar kring tre grabbar i högstadiets Grintorp. Deras livsvillkor och framtidsdrömmar.
Ett centralt inslag i boken är betydelsen av en fungerande fritidsgård och dess ledare. Något som Nora själv känner är ett måste för dagens unga.
– De behöver en vuxen som inte är ens familj, för man kan inte berätta allt för familjen. Men det är också viktigt att ha en plats att hänga på. Nu blir karaktären Sebbe i boken som en symbol för alla fotboll-, fritidsledare och organisationer som jobbar med unga. Nästan som en hyllning till dem, säger hon.
Men lika viktigt som att lyfta betydelsen av en fungerande fritidsgård, var också porträtteringen av unga i förorten en grej som Nora ville lyfta.
– Några har hunnit säga till mig att det är bra att jag visar en annan bild av förorten, men jag skulle säga att jag visar den riktiga bilden av förorten. Det är min förort jag porträtterar, och det är inte som att jag har ansträngt mig för att hitta en annan bild. Det är snarare den bild som medier som inte verkar i förorten målar upp som inte alltid stämmer överens med verkligheten.
Uppföljare
Trots att Yani bara har släppts i dagarna, sitter Nora redan och skissar på en uppföljare. Och inte konstigt är väl det? Det här är trots allt hennes dröm.
– Den har gått i uppfyllelse. Jag har drömt om att bli författare så himla länge, och jag hoppas att det här är början på en lång författarkarriär.
Poesin kommer hon fortsätta med "på sidan om".
Jag har drömt om att bli författare så himla länge.
Albys ordsmed nominerad till Augustpriset
Hon har reppat norra Botkyrka i spoken word-tävlingen Ortens bästa poet och låtit ortenslangen flöda in i sin debutroman Yani. Nu nomineras Nora Khalil, 25, till ett av Sveriges finaste litteraturpris.
– Det känns overkligt! säger Nora Khalil, som om allt går vägen snart kan få kalla sig ärad pristagare av Augustipriset.
Hon är nämligen en av sex nominerade i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok med sin debutroman Yani.
Men när hon satt på sin kammare och skrev boken fanns det aldrig en tanke på att hon skulle nå så här långt. Istället kretsade tankarna kring huruvida folk ens skulle lyfta boken från hyllan.
– Så det blev verkligen en dubbelchock – att boken blev läst och nu den här nomineringen, säger hon.
Ungdomars vardag
Yani handlar om ett par högstadieungdomar på Grindtorpsskolan i Alby och deras liv i förorten, och hur de tacklar verkligheten som följer när en av dem får ett utvisningsbesked.
Och att det var just en annorlunda spegling av förorten – genom ungdomars perspektiv – tror Nora är en stor bidragande faktor till att hon nu fått nomineringen till ett av Sveriges finaste litteraturpris.
– Genom att spegla förorten genom ungdomarnas vardag blir bilden mer nyanserad, säger hon.
Nyfiken på andra nominerade
Närmast väntar en middag tillsammans med kompisarna. Sedan kanske hon läser någon av de andra nominerade böckerna.
– Jag hade inte hört talas om dem, men jag blir ju nyfiken på dem nu, säger Nora Khalil.
Slutligen vill hon tillägna den här nomineringen till hela Alby.
– Ungdomarna, tjejerna och kvinnorna. Att alla ska få känna sig representerade. Och jag hoppas att fler ska vilja läsa och skriva.
Motiveringen: Förlösande vass humor
"Spoken word-poeten Nora Khalil briljerar som romanförfattare i denna Albyskildring för 2020-talet. I de välskrivna dialogerna framträder ett pärlband av röster. Ett utvisningsbeslut drar in som ett mörkt moln och vänskaper fördjupas. Med poetisk pregnans och förlösande vass humor navigerar författaren skickligt mellan glädje och hudlös sorg."