Flera stora aktörer har lämnat eller planerar lämna Kista. Moderaterna menar att rödgröna styret i staden helt saknar krisinsikt och att något drastiskt måste göras här och nu – framför allt för att öka tryggheten i området.
Enligt finansborgarråd Anders Österberg (S) är det en alldeles för mörk bild som målas upp. En bild som dessutom inte stämmer, menar han.
– Kista har förändrats och utvecklats i takt med sin omvärld. Området byggdes för femtio år sedan. Man har gått från produktion av mobiltelefoner till bolag inom tech och rymden, man har gått från ett arbetsliv där alla satt på cellkontor till aktivitetsbaserade arbetsplatser och hemmajobb. Det har gått från stora företag till många, mindre spjutspetsföretag som flyttar in. Det är inte konstigt att ett område förändras.
Omvandling pågår
Enligt Anders Österberg pågår en omvandling av Kista – från kontorsområde till "levande blandstad".
– Trots byggkris och lågkonjunktur har vi bland annat sett till att nya bostadsområdet Kista äng byggs och att kontorslokaler mitt i Kista centrum, Kista Square garden, omvandlas till 800 bostäder, som står klara nästa år. Det gör området mer levande. Samtidigt försöker vi få in mer kultur- och idrottsevenemang i området, det är ett arbete som sker löpande och som gör Kista mer attraktivt.
Samtidigt är det ett faktum att en del känner sig otrygga och att stora företag lämnar. M menar att det behövs en krisplan, håller du med?
– Vi är fullt inne i att satsa på Kista. Jag tycker Benjamin Dousa och Christofer Fjellner borde sätta sig ner med näringsminister Ebba Busch, som hyllade den svenska förmågan som Stockholm och Kista är en viktig del av, i ett tal i USA tidigare i år. De borde börja omfamna det svenska näringslivet och den innovation som finns på samma sätt – det är djupt oansvarigt av en regeringsföreträdare att snacka ner ett viktigt område som Kista.
Vad gör ni åt tryggheten på platsen?
– Den har blivit bättre under de senaste åren när vi har styrt, enligt polisen, och det fortsätter åt rätt håll. Våldsbrotten minskar, narkotikabrotten minskar. Vi har fortfarande utmaningar kring Kista busstorg, och därför gör vi nu en rad trygghetsinvesteringar.
Ska ni sätta upp kameror nu när den nya kameralagen trätt i kraft?
– Vi har ett nära samarbete med polisen och en överenskommelse när det gäller kameror, vilket innebär att vi drar fram den infrastruktur som behövs på de platser där polisen säger att de vill sätta upp kamerorna. Det är bättre att polisen driftar kamerorna, eftersom de bevakar bilderna dygnet runt och kan agera direkt.
Är Kista Europas Silicon Valley?
– För mig är Kista en del av mitt hem, det är ett område jag tycker om och trivs väldigt bra i. Det är samtidigt en plats för innovation och banbrytande forskning. Det är självklart att jag vill att alla som bor och arbetar där ska ha det så bra som möjligt.