Under större delen av 2010-talet stod Tullhuset på Blasieholmen i centrum för följetongen Nobelmuseum. Vad den slutgiltiga domen hade blivit fick vi aldrig veta, eftersom Stockholms stad drog tillbaka sin ansökan till högsta instans efter maktskiftet 2018.

Nu är det dags att testa en ny idé, menar Moderaterna i Stockholm.

– Det här är en av Stockholms vackraste stråk, det är en plats som kan användas bättre och bli mer tillgänglig, säger oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Kultur passar bra

I dag hyr staden, som äger Tullhuset, ut lokalerna till Region Stockholm som använder dem som kontor. Innan dess hade Waxholmsbolaget sitt huvudkontor här..

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Dennis Wedin och Annika Elmlund (M) att staden ska omvandla Tullhuset till någon slags kulturverksamhet.

– Det ligger precis bakom Nationalmuseum, på vägen ut med Skeppsholmen, så konst och kultur skulle passa bra där, säger Annika Elmlund.

De vill dock inte att staden ska driva verksamheten i egen regi, i stället kan man hitta en lämplig hyresgäst menar de. Inriktningen lämnar de gärna öppet för diskussion, men ett förslag är den svenska konstnären Hilma af Klint.

– Det är en intressant konstnär från Stockholm som har fått ett världsrenommé de senaste åren, och hon saknar hemvist. Hon hade ateljé på Hamngatan och växte upp i en familj av sjöofficerare så kopplingen till sjöfarten finns, säger Annika Elmlund.

"Ödslig och otrygg"

I motionen föreslår de även att staden ska göra området runt Tullhuset mer trivsamt. En kulturinstitution med tillhörande restaurang och kanske en liten shop skulle kunna göra det mer inbjudande, menar Annika Elmlund.

– Den här platsen har höga kulturhistoriska värden och är centralt belägen och syns från stora delar av Strandvägen. Ändå upplever många att den är ödslig och otrygg. Det är sorgligt att det ser ut som det gör.

Motionen har lämnats in till kommunfullmäktige men ännu inte behandlats.