När Magnus Granhed var i 20-årsåldern fick han se en lavin på Svartberget i Åre som tog två människors liv.
– Det var ett jättestort snöfält och vi förstod att det fanns folk i lavinen. Den upplevelsen är svår att beskriva, du står där och lavinen är kanske 2x300 meter – och du ska försöka hitta någon, säger han.
Vad kunde de göra? På den tiden: Bilda ett led med människor utrustade med metallpinnar att köra ner i snön för att söka efter dem som försvunnit.
– Det tog tre timmar innan vi hittade dem. Då var de döda. Jag kände en av dem.
Magnus Granhed tänkte att det här är inte rimligt. Vi kan åka till månen, men inte hitta en människa som hamnat under snö.
Företaget har helikopterburna detektorer som finns placerade i helikoptrar på 36 platser i Skandinavien, Alpländerna och Nordamerika.
CHRISTIAN PFAMMATTER
Han fick en idé som i dag, ett halvt sekel senare, har räddat många liv – och spritt sig till 32 länder. Han skapade ett system han kallar Recco, en liten grej som sys in i kläder, skor eller en ryggsäck och som gör att räddningstjänst, polis och militär kan spåra människor. Systemet består av två delar: en reflektor den borttappade personen har på sig och en detektor, i händerna på den som letar.
Bråttom
– Senast jag var med vid en räddningsinsats var i Chamonix i våras då vi letade efter två skidåkare. Den ena killen dog och den andra överlevde. Det tar tid att gräva upp någon i snö.
– Recco är inte ett skydd på något sätt, utan ett hjälpmedel vid räddning. Det är lite som säkerhetsbältet i en bil – din möjlighet att klara dig ökar något – men en frontalkrock i hundra kilometer i timmen är inte bra.
Systemet används inte bara vid laviner utan också för att hitta människor som gått vilse när de exempelvis varit ute för att plocka svamp.
– Det letas efter mycket folk som är försvunna. Och det är viktigt för anhöriga att hitta personer, även om de inte skulle klara sig.
Företaget har patent på systemet.
– Det här är ju ett lite tokigt projekt från början. Vi utvecklade någonting på KTH och visste inte om det skulle finnas en marknad. Jag hade upplevt en katastrof och ville göra något. Men ska man starta företag på ett bra sätt ska man ju veta om någon vill köpa uppfinningen också.
Har du någon uppfattning om hur många liv ditt system har räddat?
– Det är svårt att säga men kanske runt 25-30. Vi får inte reda på allt och så är det oklart hur man definierar "räddad". Man kan ju bli allvarligt skadad. Är man räddad då?
Sitt kontor har Magnus Granhed i Dalénum sedan år 1991 och hemmet finns på Bosön.
Magnus Granhed och en känga där hans uppfinning finns insydd. "Var sökbar", är hans företags motto.
Pekka Pääkkö
– Det finns bra möjligheter till sport och fritid här på Lidingö. Ibland åker vi skridskor på lunchen. Lidingöloppet går förbi nära mitt hem och det finns stora möjligheter att springa, åka skridskor och segla.
Magnus Granheds ena dotter Anna Granhed sitter i styrelsen, och dottern Julia Granhed arbetar som marknadschef. Hon arbetar mot en marknad som Recco är ensamma på.
– Vi har ingen att titta på som gjort samma sak innan. Så det är ju spännande, och frustrerande ibland. Vi måste komma på själva hur vi ska göra, säger Julia Granhed.
Magnus Granhed på skidresa i Verbier.
Privat