JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Mamman Maria fick äntligen ett hem: ”Betyder allt”

Ett halvår har gått sedan inflyttningen. Maria trivs både i huset och i Farsta strand. ”Det är så vackert nere vid sjön”.

Ett halvår har gått sedan inflyttningen. Maria trivs både i huset och i Farsta strand. ”Det är så vackert nere vid sjön”.

Angie Gray

20250126153903
20250124163842
2025-01-26
15:39

Efter flera år utan trygghet fick Maria en lägenhet i Stockholms stadsmissions hus i Farsta strand, med hyra anpassad till hennes ekonomi.

– Jag började gråta när jag kom in här första gången, berättar hon.

– Välkommen, säger Maria och tar i hand och ber oss komma in.

Vi får en snabb guidning genom de 66 kvadraten, där hon bor med son och dotter.

Bakom sig har Maria flera år då hon inte kunnat välkomna någon till ett eget hem. Hon har flyttat mellan olika lägenheter, vissa i tredje hand, och inte haft någonstans att landa.

Dessförinnan levde hon ett ordnat liv med jobb och familj. Men separation och amorteringskrav gjorde det omöjligt att behålla bostadsrätten, berättar hon.

– Jag tjänade för lite för att kunna köpa ut min exman. Min ekonomi kraschade och jag hamnade i en djup depression.

Anpassad hyra

Vändningen kom via Bobyrån på Stockholms stadsmission, som förmedlar bostäder till personer utanför bostadsmarknaden.

Det var via dem hon fick lägenheten i det omtalade huset på Brunskogsbacken, där hyrorna är anpassade efter hyresgästernas plånbok.

– Jag tycker det är otroligt fint. Jag betalar 9300 i månaden. Jag har jämfört: En nyproducerad lika stor hyresrätt i Vårberg skulle kosta 17000 kronor, säger Maria.

I huset finns tre hyresnivåer. Marias är den lägsta. Men det kan ändras.

– Det kommer att göras en genomgång av ekonomin efter ett tag. Jag har inget emot att betala högre hyra när jag har börjat tjäna pengar igen.

Kan ett hus i Farsta strand förändra bodstadsmarknaden? Det är vad Stockholms stadsmission hoppas på.

Kan ett hus i Farsta strand förändra bodstadsmarknaden? Det är vad Stockholms stadsmission hoppas på.

Angie Gray

Ministerbesök och utmärkelse

Den ovanliga hyresmodellen har döpts till Kymmendömodellen, efter namnet på fastigheten i Farsta strand. Den har väckt mycket uppmärksamhet – vilket också var tanken.

I början kändes det konstigt att ha en trygghet.

– Vi ville visa att det går att sänka trösklarna till en god bostad, och för att göra det behövs i vissa fall en lägre hyra, förklarar Pernilla Parding, chef Bostad på Stockholms stadsmission, som i fjol utsågs till Årets samhällsbyggare för sitt engagemang.

Men några fler hus tänker de inte bygga. I stället hoppas de att andra ska ta efter.

– Det finns intresse från både politiker och från branschen. Bostadsministern har varit här på besök, säger Pernilla Parding.

”Portvakt” och fredagsmys

Huset har ett kontor där en förvaltare från Bobyrån är tre dagar i veckan. Det har liknats vid gamla tiders portvakter, men Pernilla Parding talar hellre om ”mjuk förvaltning”.

– Vi vill bygga community och delaktighet för hyresgästerna och direkt kunna se om de behöver extra stöd.

Maria berättar om grillkvällar, halloween-firande och fredasgsmys.

– Jag trivs jättebra. Men det tog ett tag att landa. I början kändes det konstigt att ha en trygghet. Efteråt har jag insett hur hög min stressnivå varit.

Känslan av att kunna bjuda på kaffe i sitt eget hem.

Känslan av att kunna bjuda på kaffe i sitt eget hem.

Angie Gray

En grund att stå på

Nu orkar hon tänka framåt igen. Hon har tagit upp måleri som hobby och vill föreläsa för andra om det hon varit med om.

Liksom sin hyresvärd hoppas hon på en mer inkluderande bostadsmarknad i framtiden.

– När jag kom till Stadsmissionen var det första gången jag kände mig hörd och förstådd. Att ha en bostad betyder allt. Hur ska jag kunna ordna upp mitt liv om jag inte har en fast grund att stå på?

Kooperativ förening

Huset på Brunskogsbacken består av 36 lägenheter och fyra radhus.

Lägenheterna förmedlas dels via Bobyrån till personer med erfarenhet av hemlöshet, dels via vanliga bostadsförmedlingen.

Hyran för en trea ligger i spannet 9400-12600 kronor i månaden. Hyran för en etta ligger i spannet 5600-7500 kronor i månaden.

Nyckeln till de lägre hyrorna är boendeformen: kooperativ hyresrättsförening, där hyrorna inte behöver förhandlas – samt att ägaren Stockholms stadsmission gör avkall på en del av avkastningen.

Källa: Stockholms stadsmission

MattiasKamgren
08-550 550 06

Senaste nyheterna

Nu har forskarna kommit fram till vad det är som gör att Dejan Kulusevski och andra toppspelare är så bra. Bild från ett annat tillfälle.

Nu har forskarna kommit fram till vad det är som gör att Dejan Kulusevski och andra toppspelare är så bra. Bild från ett annat tillfälle.

Angie Gray

De har "det" – elitspelarnas särskilda personlighet

Nyheter

Studie i fotboll ✔ Det utmärker ✔ Forskaren: "En otroligt tydlig profil"

Björkhagen "by night". Dagtid senare under 2025 ska du kunna gå till medborgarkontoret i förvaltningshuset på Björhagsplan för att få hjälp.

Björkhagen "by night". Dagtid senare under 2025 ska du kunna gå till medborgarkontoret i förvaltningshuset på Björhagsplan för att få hjälp.

Mostphotos

Planen: Här ska medborgarkontor öppna

Nyheter

Drop in-tider väntar för den som vill ha hjälp ✔ Då öppnar det ✔ "Den här kontaktvägen behövs"

Bandet Unleashed spelar i samband med öppningen.

Bandet Unleashed spelar i samband med öppningen.

Jens Ryden

Kulturhuset bjuder på en vår i metallsmak

Nyheter

Ny utställning om den svenska metal-scenen ✔ "Rikt kulturarv som många avfärdar som oväsen" ✔ De tar plats på scen

Reservkraft saknas på flera äldreboenden

 I dag finns ingen akututrustning som är beroende av el på boendena som saknar reservkraft eftersom ingen boende har respirator eller liknande. 

 I dag finns ingen akututrustning som är beroende av el på boendena som saknar reservkraft eftersom ingen boende har respirator eller liknande. 

Mostphotos

20250203054502
20250131150031
2025-02-03
05:45

Hälften av de kommunala vård- och omsorgsboendena i Enskede-Årsta-Vantör saknar reservel. Men beredskap finns ändå, enligt chefen för äldreomsorgen. Och nya, moderna boenden är på gång.

"Om krisen eller kriget kommer". Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, broschyr med information om hur man kan förbereda sig och vad man ska göra om krisen eller kriget kommer delas sedan i höstas ut i en uppdaterad version till samtliga hushåll i landet.

Nyligen gick både kungen och statsministern ut och sa att Sverige inte är i krig, men att det heller inte råder fred.

 Reservkraft finns på de kommunala boendena Stureby vård- och omsorgsboende och Tussmötegården. 

 Reservkraft finns på de kommunala boendena Stureby vård- och omsorgsboende och Tussmötegården. 

Mimmi Epstein

Men hur väl förberedda är kommunens äldreomsorg på kris eller krig? I Enskede-Årsta-Vantör drivs tre vård- och omsorgsboenden i egen regi, samt ett servicehus. Reservkraft finns på Stureby vård- och omsorgsboende och Tussmötegården. Högdalen och Enskede Nya servicehus saknar reservel, men enligt Leif Kananen som är chef för äldreomsorgen i stadsdelen finns en beredskap där ändå.

– Samtliga boenden har fjärrvärme som ska fungera vid elbortfall. På de ställen som saknar reservkraft har vi dessutom till exempel ficklampor och batteridrivna ljus, säger Leif Kananen.

Ingen akututrustning

Det finns även manuella liftar på alla boenden. I dag finns ingen akututrustning som är beroende av el eftersom ingen boende har respirator eller liknande.

I stadsdelen finns planer på nya vård- och omsorgsboenden, och de kommer att byggas med tillgång till reservkraft.

– I Högdalen ska vi bygga ett nytt äldreboende som ska vara färdigt 2032, vi har även ett på gång i Årsta som kommer att vara inflyttningsklart 2028. Dessutom bygger vi ett nytt i Slakthusområdet med inflyttning 2029, säger Leif Kananen.

Leif Kananen, chef för äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör.

Leif Kananen, chef för äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör.

Privat

Även servicehuset Enskede Nya är i behov av omfattande renoveringar och stambyte.

Alla särskilda boenden har under 2024 fått uppdaterade kris- och beredskapsplaner. I dagsläget har samtliga vård- och omsorgsboenden tillgång till mat och vatten för tre dagar. Detta ska under året att utökas till fem dagar, och under 2026 till sju dagar.

– Vi övar regelbundet på olika scenarier. Som boende kan man känna sig trygg, säger Leif Kananen.

Inget lagkrav

Det finns i dag inget lagkrav på att äldreboenden ska ha reservkraft.

– Tyvärr. Samtidigt har kommunerna ett ansvar att kunna hålla i gång sina verksamheter, säger Jan-Olof Olsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Han menar att det kan finnas olika lösningar för vissa funktioner.

– Man kanske har en plan B för värme till exempel. Men en fastighet är beroende av ström för många olika saker, ventilation, vatten och så vidare. Inte minst på vårdboenden där det ofta finns olika eldrivna hjälpmedel.

En kartläggning som Ekot gjorde 2021 visade att fler än 600 äldreboenden i landet saknar reservel.

– Det är en ganska stor investering för kommunerna, på något som förhoppningsvis aldrig ska användas. Det är lätt att det hamnar en bit ner på prioriteringslistan, säger Jan-Olof Olsson.

Så ser det ut på privata äldreboenden

Årstabergshemmet drivs av Attendo som skriver till Mitt i att boendet har "rutiner och beredskap för att hantera extraordinära händelser". Däremot hänvisar man frågan om reservkraft till Stockholms stad, som bollar tillbaka frågan. I upphandlingskraven står det att "privata vård- och omsorgsboendet har ett eget ansvar att ombesörja reservkraft, vilket kan ske med fastighetsägaren".

Attendo svarar Mitt i att de följer de avtalskrav som gäller men att frågan avseende reservkraft samt lokal krisplan är något som de inte lämnar ut till allmänheten.

Ersta Mariahemmet saknar reservkraft, men har "beredskap med kontinuitetsplaner som beskriver vem som gör vad i händelse av kris eller katastrof". Bland annat har de mat som kan tillredas utan el, vattenreserver, plastsäckar till toaletter, vevradio och ficklampor.

Suomikoti skriver till Mitt i att boendet har en generator som går i gång vid elavbrott. Vid längre elavbrott använder de gas-/camping-grillar vid matlagning. De har även ett förråd med vatten och konserver.

Källa: Mitt i

MimmiEpstein
08-550 550 91