En 35-årig man stod åtalad, misstänkt för att ha knivhuggit en 15-årig pojke i ryggen. Brottet inträffade 11 juni, mitt på dagen i ett tåg vid Slussens tunnelbanestation.

Pojken klarade sig undan livshotande skador men åklagaren menade att den misstänkta mannen haft uppsåt att döda.

Nu har domen fallit i Stockholms tingsrätt. Mannen döms till fängelse i två år och sex månader för grov misshandel.

Han döms även för brott mot knivlagen samt att betala 112 800 kronor i skadestånd till pojken.

Utifrån att huggen var relativt ytliga, samt att gärningsmannen haft stor möjlighet att enkelt åsamka mer omfattande skada, gör domstolen bedömningen att det inte rör sig om mordförsök.

Den nu dömda mannen med en kniv i handen.

Den nu dömda mannen med en kniv i handen.

Polisens förundersökning

Oprovocerad attack

I förundersökningen finns stillbilder från övervakningskameror. De visar hur 35-åringen närmar sig 15-åringen, som sitter ner. Bakifrån sätter han en kniv mot pojkens hals.

"Det kändes som att någon nöp mig jättehårt mot halsen. Det gjorde ont, eller det stack till," säger 15-åringen i förhör.

Bloddroppar hittades i tunnelbanevagnen.

Bloddroppar hittades i tunnelbanevagnen.

Polisens förundersökning

Trodde det var ett skämt

Han trodde först att det var en kompis som skojade med honom, men när han förstod att det var en främling försökte han springa därifrån. Innan han kom av tåget hade mannen huggit honom flera gånger.

"Mina tankar bara snurrade runt. Jag kände mig bara jättelivrädd efter händelsen. Jag tänkte på hur något sådant kunde ha skett på en offentlig plats mitt i stan, på en tunnelbana," säger 15-åringen i förhör.

"Det känns som att jag aldrig kommer kunna åka kommunalt eller gå själv igen. Ingenting, jag kommer inte kunna göra sådant själv längre utan att känna mig rädd."

Han beskrev även att han upplevde det som att ingen i tunnelbanevagnen hjälpte honom.

Den nu dömde mannen har nekat till brott.