Bandhagenbon Manna Jonsson och sambon har nyligen burit ner sonens gamla tygblöjor från vinden eftersom de väntar sitt andra barn i sommar. Då ska de återanvändas.

– När man pratar om de stigande priserna på barnmat och blöjor, och det beskrivs som en oundviklig utgift för småbarnsföräldrar, så vill jag bidra med ett annat perspektiv. Om man dessutom köper begagnade tygblöjor kan man komma undan väldigt billigt, säger Manna Jonsson.

I utbudet finns allt från enkla vikblöjor till blöjor som funktionsmässigt fungerar som vanliga blöjor. I alla möjliga färger och prints.

Manna Jonsson pratar om övergången till att bli förstagångsförälder – en känslig tid där "alla vill ha det bästa till sitt barn".

– Det finns nog ingen del av livet där man blir så konsumtionshetsad som när man blir förälder. Men det är egentligen ganska få saker man behöver köpa.

Särskilt tycker hon att man kan undvika engångsprodukter.

– Färdig gröt? Man kan göra själv och blanda i smulat paltbröd. Våtservetter? Aldrig använt, vi kör med gamla lakan som vi klipper upp i småbitar. Det gör att vi slipper tillsatser, gifter och parfymer. Både för vår egen levnadsmiljö och för miljöns skull, säger Manna Jonsson, som menar att man inte behöver "en massa speciella babygrejer" eller att det måste ta en massa extra tid.

Begagnatmarknaden med tygblöjor är stor. Här syns lite olika varianter på blöjor och "skal".

Begagnatmarknaden med tygblöjor är stor. Här syns lite olika varianter på blöjor och "skal".

Mimmi Epstein

– Det går till exempel att använda rapsolja istället för babysalva, men det står ju inte på oljans förpackning. Det finns liksom så mycket rekommendationer att många slutar tänka själva.

Finns flera forum

Själv umgås Manna Jonsson i sammanhang där det är vanligt att föräldrar använder tygblöjor på sina barn. Därför kändes det naturligt att testa.

– Men det finns också flera forum, till exempel Blöjupprorets hemsida och Facebookgrupper där man kan få tips och utbyta erfarenheter.

I början använde Manna och sambon hälften tygblöjor och hälften engångsblöjor.

– Jag vill gärna nå ut med att man behöver inte "go all in". Ibland är det praktiskt att kunna slänga en blöja och ta en ny, till exempel om man är på ett ställe utan rinnande vatten. Det handlar inte om prestation eller att helt utesluta engångsblöjor. Använder man en tygblöja i veckan gör det också skillnad. Det växande sopberget med plastblöjor känns fruktansvärt.

Hon vill få bort stämpeln att det skulle vara ohygieniskt eller krångligt med tygblöjor.

– Visst är det en liten tröskel innan man satte sig in i det, men när man väl har gjort det så är det lätt. Och det är en fix idé att det skulle vara ohygieniskt – allt går att tvätta i 60 eller 90 grader, bakterierna försvinner.

Familjen började även med "babypottning" tidigt.

– Alltså att känna av vårt barns signaler på att han är nödig och då sätta honom på pottan. För oss ledde det till att vi slapp bajsblöjor från det att han var tre månader, säger Manna Jonsson.